Ιράν: Αποπέμφθηκε ο επικεφαλής της αστυνομίας στην πόλη Ζαχεντάν-Για 66 νεκρούς κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία

Οι ιρανικές αρχές απέπεμψαν τον επικεφαλής της αστυνομίας στην πόλη Ζαχεντάν καθώς και τον διοικητή αστυνομικού τμήματος όπου σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι σε επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που σαρώνουν όλη τη χώρα επί έξι εβδομάδες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA χθες Πέμπτη.

Οι θάνατοι στη Ζαχεντάν επικρίθηκαν έντονα, ιδίως από σουνίτη ιερωμένο, που δήλωσε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ είναι υπεύθυνοι «ενώπιον του Θεού».

Η Mη Kυβερνητική Oργάνωση Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για τουλάχιστον 66 νεκρούς στα επεισόδια στη Ζαχεντάν την 30ή Σεπτεμβρίου, δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα των μαζικών κινητοποιήσεων με έναυσμα τον θάνατο 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής στα χέρια της αστυνομίας ηθών. Αυτό θεωρείται το πιο πολύνεκρο επεισόδιο κατά τη τη διάρκεια της καταστολής των μαζικών κινητοποιήσεων.

Στη Ζαχεντάν (νοτιοανατολικά), κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και με το Αφγανιστάν, κατοικούν πολλά μέλη της μειονότητας των Βελούχων (≈2 εκατ.), που καταγγέλλουν ότι υφίστανται διακρίσεις και καταστολή εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η περιφέρεια Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, στην οποία υπάγεται η Ζαχεντάν, είναι η φτωχότερη στην Ισλαμική Δημοκρατία. Για χρόνια, αποτελούσε εστία της δράσης Βελούχων ανταρτών εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι αρχές ασφαλείας της περιφέρειας ανέφεραν πως ένοπλοι προκάλεσαν τις ταραχές του περασμένου μήνα, με αποτέλεσμα τον θάνατο αθώων, όμως παραδέχθηκαν πως υπήρξαν «παραλείψεις» από πλευράς της αστυνομίας, που οδήγησαν στην απαλλαγή των αξιωματικών της αστυνομίας από τα καθήκοντά τους.

Πρόσθεσαν πως οι οικογένειες των αθώων θυμάτων θα αποζημιωθούν και ότι διενεργείται έρευνα για να τιμωρηθούν αυτοί που προκάλεσαν τη βία, ταραχοποιοί και όσοι αστυνομικοί υπέπεσαν σε παραβάσεις καθήκοντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος