Στο Ιράν οι Φρουροί της Επανάστασης επέκριναν με σφοδρότητα την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με την οποία υιοθετεί τη συμφωνία ανάμεσα στην ομάδα 5+1 και την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κρίνοντας ότι αποτελεί επέμβαση στη λειτουργία του ιρανικού στρατού και παραβιάζει τις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Νωρίτερα τη Δευτέρα το ΣΑ του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα μια απόφαση με την οποία εγκρίνει τη συμφωνία, βάσει της οποίας θα αρχίσουν να αίρονται οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν και θα εξασφαλιστεί ότι η Τεχεράνη θα διατηρήσει μια δυνατότητα παραγωγής πυρηνικού καυσίμου, αλλά παραμένει σε ισχύ το εμπάργκο όπλων και το εμπάργκο στην τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Ορισμένα αποσπάσματα του σχεδίου απόφασης παραβιάζουν ξεκάθαρα τις κόκκινες γραμμές της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ιδίως για τις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν», ανέφερε ο επικεφαλής των Φρουρών, ο Μοχαμέντ Αλί Τζαφαρί, λίγο πριν από την έγκριση της απόφασης στη Νέα Υόρκη.
Οι σκληροπυρηνικοί του Ιράν ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο οι επιθεωρητές του ΟΗΕ να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις βάσει της απόφασης, η οποία εντάσσεται στο σώμα του διεθνούς δικαίου.
«Ακόμη και απλώς κοιτώντας τη συμφωνία, μπορεί κανείς να δει ότι ορισμένες ζωτικής σημασίας κόκκινες γραμμές της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν τηρήθηκαν», έγραψε ο Χοσεΐν Σαριατμανταρί αρχισυντάκτης της Καϊχάν, μιας εφημερίδας στενά συνδεδεμένης με τον Χαμενεΐ.
Τις ενστάσεις των επικριτών της συμφωνίας, απέρριψε, ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν Σαγέντ Αμπάς Αραγτσί και αποκάλεσε την απόφαση του ΣΑ ένα «επίτευγμα χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του Ιράν».
Ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί και ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, οι δύο βασικοί διαπραγματευτές στη Βιέννη, πρόκειται να ενημερώσουν την Τρίτη, το κοινοβούλιο σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή του. Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν και τον Χαμενεΐ.
ΗΠΑ: Η απόφαση του ΣΑ στέλνει ένα «ισχυρό μήνυμα»
Η συμφωνία θα κάνει τον κόσμο «ασφαλέστερο», εκτίμησε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ, ωστόσο τόνισε πως «δεν αίρει τη βαθιά μας ανησυχία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από την ιρανική κυβέρνηση ή την αστάθεια που τροφοδοτεί το Ιράν από την υποστήριξή του σε ενδιάμεσες τρομοκρατικές οργανώσεις ως τις επανειλημμένες απειλές του εναντίον του Ισραήλ και άλλες αποσταθεροποιητικές ενέργειές του στην περιοχή».
Τις κατηγορίες των ΗΠΑ, απέρριψε ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ Γολαμαλί Χοσρού, χαρακτηρίζοντάς τις αβάσιμες και διακρίνοντας ειρωνεία στο γεγονός πως η Ουάσινγκτον προσάπτει όλα αυτά στην Τεχεράνη: «η χώρα που έχει εισβάλει σε δύο κράτη στην περιοχή μας και δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για την επέκταση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού δεν βρίσκεται ακριβώς στην καλύτερη θέση για να διατυπώνει τέτοιες κατηγορίες εναντίον της χώρας μου».
«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές, αφού θα δείξουν αν το Ιράν έχει τη βούληση να εφαρμόσει επιτυχώς αυτή τη συμφωνία», έκρινε ο Γάλλος πρεσβευτής Φρανσουά Ντελάτρ.
Ωστόσο ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια για τη συμφωνία είναι η έγκρισή της από το Κογκρέσο, που θα πρέπει να αποφανθεί μέσα σε 60 ημέρες και όπου η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία εμφανίζεται να εναντιώνεται σε αυτή.
Πάντως για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα η απόφαση του ΣΑ με την οποία υιοθετήθηκε η συμφωνία στέλνει ένα ξεκάθαρο, ισχυρό μήνυμα και αποτελεί τον πιο ασφαλή τρόπο για να εξασφαλιστεί πως η Τεχεράνη δεν θα αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος