Ιράκ: Χιλιάδες νεκρά ψάρια σε ποτάμι – Η θερμοκρασία προκαλεί υψηλή αλατότητα και έλλειψη οξυγόνου

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ανακαλύφθηκαν στις όχθες ενός ποταμού στο νότιο Ιράκ, μια καταστροφή που θα μπορούσε να σχετίζεται με τις συνέπειες της ξηρασίας σε αυτή την έρημη χώρα, όπου οι τοπικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε φωτογραφίες που τράβηξε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου τη Δευτέρα, χιλιάδες μικρά ψάρια φαίνονται στις όχθες ενός ποταμού στην περιοχή Majar al-Kabir, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική επαρχία Maysan της χώρας. Αυτή η περιοχή, που συνορεύει με το Ιράν, είναι διάσημη για τους βάλτους της που τροφοδοτούνται από το νερό του ποταμού Τίγρη.

Σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό ακτιβιστή Ahmed Saleh Neema, οι ένοχοι αυτού του φαινομένου είναι «η αύξηση της θερμοκρασίας», η οποία προκαλεί αυξημένη εξάτμιση, καθώς και «η κακή ροή του ποταμού», που έχει ως αποτέλεσμα «έλλειψη οξυγόνου και αύξηση αλατότητας».

Το Ιράκ, που θεωρείται από τον ΟΗΕ ως μία από τις πέντε πιο εκτεθειμένες χώρες στον κόσμο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αντιμετωπίζει μια ξηρασία που έχει επιδεινωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι αιτίες είναι η έλλειψη βροχοπτώσεων, ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, αλλά, κυρίως, σύμφωνα με τις αρχές, τα φράγματα που κατασκεύασαν  στην ανάντη (τμήματα του ποταμού που βρίσκονται προς τις πηγές) η Τουρκία και το Ιράν.

Αυτά και τα έργα στη κατάντη ( αυτά που βρίσκονται προς τις εκβολές) προκάλεσαν δραστική μείωση των ροών των ποταμών στο ιρακινό έδαφος. Ο Khodr Abbas Salman, ο διευθυντής της επαρχίας Maysan του τοπικού τμήματος του τμήματος υγροτόπων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, παρευρέθηκε σε επιθεώρηση της τοποθεσίας τη Δευτέρα όπου πέθαναν αρκετοί τόνοι ψαριών. Σύμφωνα με τις αναλύσεις, «η στάθμη οξυγόνου (στο νερό) είναι μηδενική, πέραν της αύξησης της αλατότητας», δήλωσε, δηλώνοντας ότι σε αυτά τα νερά ζουν εννέα είδη και ότι τα ψάρια της περιοχής «συνεχίζουν να πεθαίνουν». Θα ληφθούν βιολογικά δείγματα και θα αναλυθούν για να «διαπιστωθεί η παρουσία ή η απουσία ορισμένων χημικών προϊόντων», πρόσθεσε.

Η αλατότητα του νερού είναι τόσο υψηλή, που το νερό «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε για γεωργικούς σκοπούς», καθώς κινδυνεύει να «καταστρέψει» τα εδάφη, ανέφερε. «Η τοξικότητα του νερού μπορεί να αυξηθεί και να εισχωρήσει στο έδαφος. Κάθε νεκρό ζώο θα σαπίσει (…) και αυτό θα αυξήσει το επίπεδο της ρύπανσης», είπε επίσης ο Ιρακινός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το 2018, παρόμοιο φαινόμενο σημειώθηκε στην επαρχία Μπαμπίλ στο κέντρο της χώρας. Τότε, οι ιχθυοκαλλιεργητές βρήκαν χιλιάδες νεκρούς κυπρίνους. Δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν την αιτία, άλλοι παραπέμπουν σε ιό, άλλοι στην παρουσία χημικών προϊόντων.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος