Ιράκ: Πρώτος θάνατος μετά την επανεμφάνιση της χολέρας

Τον πρώτο θάνατο εξ αιτίας της χολέρας ανακοίνωσε την Τρίτη, 28/7 το Ιράκ,  η επανεμφάνιση της οποίας γίνεται πιο έντονη και με τη διάγνωση 17 νέων κρουσμάτων της νόσου, που προκαλεί οξεία διάρροια, τις προηγούμενες 24 ώρες. Σύμφωνα με το  υπουργείο Υγείας ο θάνατος  καταγράφηκε στην επαρχία Κιρκούκ

Το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον στα 76 επιβεβαιωμένα από την αρχή της χρονιάς.

Η επανεμφάνιση της χολέρας στο Ιράκ ανακοινώθηκε επίσημα πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες, στη Σουλεϊμανίγια, στην αυτόνομη περιφέρεια του ιρακινού Κουρδιστάν, με δέκα κρούσματα, στην αλ Μουτάνα (νότια), με δύο κρούσματα, και στο Κιρκούκ, με ένα. Μέχρι σήμερα δεν έχουν εξηγηθεί οι λόγοι της αναζωπύρωσης της χολέρας στη χώρα.

Η πιο πρόσφατη επιδημία χολέρας είχε πλήξει το Ιράκ το 2015, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Χτύπησε κυρίως τη Βαγδάτη και την επαρχία της Βαβυλωνίας, νότια της πρωτεύουσας, μολύνοντας εκατοντάδες ανθρώπους.

Στις αρχές του 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολόγιζε πως κάθε χρόνο σε παγκόσμια κλίμακα καταγράφονται 1,3 ως 1,4 εκατομμύρια κρούσματα της χολέρας και 21.000 ως 143.000 θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας.

Η χολέρα, ασθένεια που προκαλεί οξεία διάρροια και αφυδάτωση και μπορεί να σκοτώσει μέσα σε ώρες ελλείψει θεραπείας, εξαπλώνεται μέσω της κατάποσης ή της απορρόφησης μολυσμένου νερού ή της βρώσης τροφίμων μολυσμένων από το βακτήριο vibrio cholerae. Εμφανίζεται συχνά σε κατοικημένες περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό ή έλλειψη επαρκών δικτύων αποχέτευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος