Ιράκ: Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Κιρκούκ κινητοποιεί για την αντιμετώπιση υπολειμμάτων του ISIS

Array

Κινητοποίηση της Ιρακινής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των υπολειμμάτων του ISIS προκάλεσε η βομβιστική  επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής κοντά στην πόλη Κιρκούκ, την Κυριακή 18/12, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν  7 μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου αξιωματικού με τον βαθμό του ταγματάρχη και να  τραυματιστούν ακόμη τρείς εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονική επίθεση με ανάρτηση στο Telegram. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο χωριό Σάφρα, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιρκούκ στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Μετά την έκρηξη βόμβας ακολούθησε «άμεση επίθεση με ελαφρύ οπλισμό» κοντά στο χωριό Χαλάλ αλ-Ματάρ, έξω από το Κιρκούκ, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός της ομοσπονδιακής αστυνομίας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Στη Βαγδάτη, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε την επίθεση, κάνοντας λόγο για επτά νεκρούς μεταξύ των αστυνομικών, συμπεριλαμβανομένου ενός αξιωματικού.

Η επίθεση σημειώθηκε σε μια περίοδο που το Ιράκ τίμησε πριν από λίγες ημέρες την πέμπτη επέτειο από την κήρυξη της νίκης επί της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS στις 10 Δεκεμβρίου 2017, και  οι παρατηρητές το χαρακτηρίζουν ως μια προσπάθεια των υπολειμμάτων της οργάνωσης να αποδείξουν την ύπαρξή της.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Muhammad Shia’a al-Sudani, διεύθυνε τη συγκρότηση ερευνητικού συμβουλίου για το τρομοκρατικό περιστατικό.

Ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράκ, Υποστράτηγος Yahya Rasool, δήλωσε, στο Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων  ότι «τρομοκρατικά στοιχεία κατέφυγαν σε κακόβουλες μεθόδους αφού δέχθηκαν οδυνηρά χτυπήματα στα χέρια των ηρωικών δυνάμεων ασφαλείας μας», σημειώνοντας ότι, ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να δώσουν προσοχή, να επιθεωρήσουν τους δρόμους προσεκτικά και για να μην δοθεί ξανά ευκαιρία στα τρομοκρατικά στοιχεία .

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον διοικητή των δυνάμεων της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας να μεταβεί στον τόπο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Κιρκούκ.

Παρατηρητές και ειδικοί πιστεύουν ότι η επανάληψη των επιχειρήσεων που διεξήγαγε το ISIS σε ορισμένες ιρακινές επαρχίες, στις οποίες δραστηριοποιούνταν στο παρελθόν κατά τον έλεγχο μεγάλων περιοχών της χώρας μεταξύ 2014 και 2017, αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για την επιστροφή την τρομοκράτη οργάνωση.

Οι ειδικοί συνέστησαν να επανεξεταστούν τα σχέδια ασφαλείας και να επεκταθεί η περιοχή  συλλογής προληπτικών πληροφοριών και στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των θυλάκων της οργάνωσης και των κρησφύγετων της σε πολλές περιοχές όπου υπάρχουν υπολείμματα του ISIS, ειδικά στα βόρεια και δυτικά της χώρας, που συνήθως αναπτύσσονται.

Συνήθως αυτό παρατηρείται στις περιοχές επαφής, μεταξύ των ιρακινών ομοσπονδιακών δυνάμεων και των δυνάμεων Πεσμεργκά, (Κούρδοι στις επαρχίες Κιρκούκ), Ντιγιάλα, Σαλάχ αλ-Ντιν και Νινευή και πέρα από τα ιρακινοσυριακά σύνορα.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος