ΗΠΑ: Υποχωρεί η «χιονοθύελλα του αιώνα» – Ανησυχία για πλημμύρες – Καταστροφές σε δίκτυα υποδομών (video)

Array

Στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκαλύπτεται ώρα με την ώρα το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει προς το παρόν ασαφής, λόγω των εγκλωβισμένων ατόμων σε αυτοκίνητα και σπίτια. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης πληρώνει βαρύ το τίμημα της κακοκαιρίας, τόσο σε ανθρώπινες απώλειες όσο και σε καταστροφές στις υποδομές, ενώ ο κίνδυνος για πλημμύρες την επόμενη μέρα του χιονιά είναι πιο κοντά από ποτέ.

Φόβους για αύξηση των θυμάτων από τη φονική κακοκαιρία εκφράζουν οι Αρχές, καθώς παραμένει το χάος στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης και στα αεροδρόμια, πληθαίνουν οι λεηλασίες και όλο και περισσότερες οικογένειες θρηνούν τον χαμό των αγαπημένων τους που έμειναν επί ώρες εγκλωβισμένοι στους παγωμένους δρόμους.

Σε ρεπορτάζ του ΝBC αναφέρεται πως: «Υπάρχουν ορισμένοι υπάλληλοι και πελάτες που έχουν εγκλωβιστεί στο εσωτερικό του καταστήματος για 50 ώρες. Πώς θα γυρίσουν σπίτι τους; Κοιτάξτε αυτά τα αυτοκίνητα; Δεν μπορούσαν να φύγουν, οπότε έμεινα μέσα στο κατάστημα για περίπου τρεις ημέρες».

Επί 37 ώρες επικρατούσαν συνθήκες χιονοθύελλας στο Μπάφαλο, το μεγαλύτερο ρεκόρ από το 1950. Ένα από τα θύματα, η 22χρονη Αντέλ Τέιλορ, επιστρέφοντας από τη δουλειά της, σταμάτησε στην άκρη του δρόμου όταν ξέσπασε σφοδρή χιονόπτωση. Οι εικόνες αυτές είναι οι τελευταίες που τράβηξε από το κινητό της. Ειδοποίησε την αστυνομία, αλλά όταν έφθασαν οι διασώστες ήταν ήδη νεκρή.

Όπως δήλωσε η Σανέκουα Μπράουν, αδελφή θύματος: «Νιώθουμε σαν να την απογοήτευσε η πόλη. Νιώθουμε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έπρεπε να εργαστούν πιο σκληρά για όλους».

Κρατώντας το νεογέννητο μωρό της η Έρικα και ο Ντέβον Τόμας χαμογελούν στον φωτογραφικό φακό. Η γυναίκα γέννησε στο σπίτι χάρη στις τηλεφωνικές οδηγίες που έδωσαν στο ζευγάρι δύο μαίες. Κι ενώ οι διακοπές ρεύματος παραμένουν σε μεγάλο μέρος της πόλης, αρκετοί κάτοικοι αψηφούν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι απελπισμένοι, που δεν έχουν θέρμανση, τρόφιμα ή ηλεκτρικό ρεύμα επί πέντε ημέρες. Οπότε, πολύς κόσμος αγνοεί την απαγόρευση κυκλοφορίας και βγάνει στους δρόμους.

Η αστυνομία του Μπάφαλο προχώρησε στη σύσταση ειδικής μονάδας για να αντιμετωπίσει τις λεηλασίες, που έχουν ξεσπάσει σε όλη την πόλη.

Με το χιόνι να ξεπερνά το ένα μέτρο και πολλά αυτοκίνητα να παραμένουν εγκαταλελειμμένα, οι Αρχές στο Μπάφαλο δίνουν μάχη για να καθαρίσουν τους δρόμους την ώρα που οι προβλέψεις για άνοδο της θερμοκρασίας και βροχές εντείνουν τις ανησυχίες για πλημμύρες.

ΗΠΑ: Υποχωρεί η «χιονοθύελλα του αιώνα» – Ανησυχία για πλημμύρες – Καταστροφές σε δίκτυα υποδομών (video)
EPA/JOSH THERMIDOR

Η δημοσιογράφος του NBC Μαρίδα Πάρα, αναφέρει πως: «Όσο οδηγείς πιο μακριά, στους δρόμους αυτών των συνοικιών, δεν μπορείς να δει από την άλλη πλευρά της κάμερας. Παραμένει το χάος, είναι δύσκολο να περάσεις. Περιμένουμε επίσης βροχές αυτό το Σαββατοκύριακο. Οπότε πιστεύω οι πλημμύρες θα είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση εδώ».

Στους παγωμένους δρόμους του Οχάιο, οδηγός χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του. Το όχημα συγκρούεται με περιπολικό μπροστά στα έντρομα μάτια του αστυνομικού, ο οποίος είχε βγει έξω για να βοηθήσει έναν αυτοκινητιστή στην άκρη του δρόμου.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται και το χάος στα αεροδρόμια. Χιλιάδες ταξιδιώτες διαμαρτύρονται στα γκισέ των αεροπορικών εταιρειών για τις ακυρώσεις πτήσεων. Αρκετοί αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο πάτωμα ενώ ακόμη και πολλοί από αυτούς που κατάφεραν να φθάσουν στον προορισμό τους δεν παρέλαβαν ποτέ τις αποσκευές τους.

Εκτός από τις καταστροφές και την ταλαιπωρία, η χιονοθύελλα του αιώνα αφήνει πίσω της και εντυπωσιακές εικόνες. Όπως τα γλυπτά πάγου, που «δημιούργησε» η φύση στον Καναδά, αλλά και οι παγωμένοι καταρράκτες στο Τενεσί.

Η θερμοκρασία έχει αρχίσει να ανεβαίνει και οι Αρχές φοβούνται τώρα ότι όλο αυτό το χιόνι που συσσωρεύθηκε θα λιώσει, οι σπασμένοι σωλήνες θα ξεπαγώσουν και θα προκληθούν πλημμύρες. Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί τα δίκτυα υποδομών.

ανταπόκριση από την Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη

Επιμέλεια: Ευγενία Μυρίδου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος