ΗΠΑ – Βουλευτές προς Μπάιντεν για πιθανή πώληση των F-16: «Να πείτε όχι – Είναι εξέλιξη που θα ανταμείψει τον Ερντογάν»

Ανταπόκριση – Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη

Τη βαθιά ανησυχία τους για την δημόσια στήριξη που παρείχε ο Πρόεδρος Μπαιντεν στο τουρκικό αίτημα περί αναβάθμισης των F-16, εκφράζουν με επιστολή τους στον Λευκό Οίκο, αμερικανοί βουλευτές με επικεφαλής τον Δημοκρατικό Φρανκ Παλόν.

Διαβάστε επίσης: Τροπολογίες – μπλόκο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Όπως αναφέρουν “ανησυχούμε βαθύτατα από τα σχόλια που κάνατε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, σχετικά με την πιθανή πώληση των F-16 Block 70 και τις αναβαθμίσεις στην Τουρκία. Ζητάμε να πείτε όχι σε αυτή την πώληση, γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα ανταμείψει τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για την μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας τόσο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και προς το ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν επιλέγει να βάζει το προσωπικό όφελος πάνω από το συλλογικό καλό των συμμάχων του. Η επιλογή του να εμποδίσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μέχρι να λάβει παράλογες διαβεβαιώσεις, καθιστά σαφές ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχύσει το ΝΑΤΟ από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η συμμαχία εδώ και δεκαετίες.

Οι συνεχείς προβληματικές τακτικές από τον Ερντογάν, τακτικές που αντιτίθενται στο κοινό καλό της συμμαχίας δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Το καθεστώς του έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τη στρατιωτική ισχύ του για να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική. Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και η Τουρκία έχουν χρησιμοποιήσει όπλα και εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής κατά τη διάρκεια αυτών των εισβολών για να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών αμάχων και στόχων όπως νοσοκομεία και σχολεία στο Ιράκ, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν το κυρίαρχο έδαφος συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές δεν είναι ενέργειες ενός αφοσιωμένου και αξιόπιστου συμμάχου.

Η πώληση προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να μετατραπεί ξαφνικά σε καλό σύμμαχο. Πιθανότατα, αυτά τα όπλα θα οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους και καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, η Τουρκία συνεχίζει να χρησιμοποιεί συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, τα οποία δυνητικά εκθέτουν σημαντικές πληροφορίες οπλικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Καθώς η κυβέρνησή σας επιδιώκει να προωθήσει την πώληση νέων F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, να γνωρίζετε ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή ενέργεια ως μέλη του Κογκρέσου για να την αποτρέψουμε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παράσχουν περαιτέρω στήριξη στον στρατό της Τουρκίας έως ότου ληφθούν απτά βήματα για τερματισμό των αποσταθεροποιητικών ενεργειών και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος