ΗΠΑ: Βίαια επεισόδια στις διαδηλώσεις για τον θάνατο του Αφροαμερικανού – Νεκρός 19χρονος στο Ντιτρόϊτ (video)

Για τέταρτο συνεχόμενο 24ωρο συνεχίστηκαν οι οργισμένες διαδηλώσεις σε πολλές αμερικανικές Πολιτείες για τον θάνατο από αστυνομική βία του Τζορτζ Φλόιντ. Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν στη Μινεάπολη αλλά και στην Ατλάντα και στη Νέα Υόρκη, ενώ διαδήλωση έγινε και έξω από τον Λευκό Οίκο. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ένας 19χρονος έπεσε νεκρός από πυρά εν μέσω διαδηλώσεων στο Ντιτρόϊτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο οδηγός ενός SUV οχήματος, σταμάτησε και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον των διαδηλωτών με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον 19χρονο άνδρα, η ταυτότητα του οποίου μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη. Άγνωστη παραμένει και η ταυτότητα του δράστη.

Καταστήματα έχουν παραδοθεί στις φλόγες στη Μινεάπολη και έχουν πυρποληθεί οχήματα. Παρόλο που υπήρξε απαγόρευση κυκλοφορίας, δεν έλειψαν οι συγκρούσεις και οι συλλήψεις στην πόλη, όπου πολίτες είχαν βγει για να διαδηλώσουν για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Η οργή ξεχειλίζει στη Μινεάπολη, την ίδια ώρα που νέο ερασιτεχνικό βίντεο καταγράφει τη στιγμή της σύλληψης του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο από πνιγμό, όταν ο ένας από τους αστυνομικούς, γονάτισε στο λαιμό του και τον κρατούσε καθηλωμένο επί ώρα στο οδόστρωμα.
Μάλιστα αυτή ακριβώς η έκφραση του θύματος, το “δεν μπορώ να αναπνεύσω”, έχει γίνει σύνθημα που ακούγεται σε όλες τις διαδηλώσεις στις πόλεις των ΗΠΑ.

Οι αστυνομικοί,  συνέλαβαν τον Τζορτζ Φλόιντ, γιατί υπήρχαν πληροφορίες ότι διακινούσε ένα πλαστό χαρτονόμισμα και στη συνέχεια θα τον οδηγήσουν στο περιπολικό, όπου εκτυλίχτηκαν οι δραματικές σκηνές βίας, που οδήγησαν στο θάνατό του.

Σε δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών έχει προχωρήσει η αστυνομία, έχει αναπτυχθεί η εθνοφρουρά για να επιβληθεί η τάξη και όπως φαίνεται η οργή δεν σταματά παρόλο που συνελήφθη και απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ΄αμελείας, στον αστυνομικό που απεικονιζόταν στο επίμαχο βίντεο να πιέζει με το γόνατό του το λαιμό τον Τζορτζ Φλόιντ, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ρίτσα Καστάνη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος