ΗΠΑ – United Airlines: Σε κόπωση του μετάλλου η βλάβη στον κινητήρα

Η βλάβη στο πτερύγιο του στροβίλου στον κινητήρα του αεροσκάφους της United Airlines, ήταν συμβατή με κόπωση του μετάλλου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ (NTSB) Ρόμπερτ Σάμγουολτ.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Σάμγουολτ δήλωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο, αν η αστοχία του κινητήρα PW4000 αμέσως μετά την απογείωση του αεροσκάφους είναι συμβατή, με μία άλλη αστοχία σε κινητήρα αεροσκάφους της United με προορισμό τη Χαβάη τον Φεβρουάριο του 2018, που αποδόθηκε σε ρηγμάτωση ενός πτερυγίου του στροβίλου.

Το πτερύγιο του στροβίλου θα εξεταστεί σήμερα σε εργαστήριο της Pratt & Whitney, όπου και θα ελεγχθεί υπό την επίβλεψη μελών της NTSB.

O Σάμγουολτ δήλωσε ότι το περιστατικό δεν θεωρείται καταστροφική αστοχία του κινητήρα, καθώς ο ειδικός δομικός δακτύλιος του κινητήρα συγκρατούσε τα εξαρτήματά του, όταν εκδηλώθηκε η αστοχία.

Σε ένα άλλο περιστατικό με ίδιο τύπου κινητήρα σε αεροσκάφος 777 της αεροπορικής εταιρίας Japan Airlines, το Δεκέμβριο του 2020, η Επιτροπή Ασφάλειας Μεταφορών στην Ιαπωνία ανέφερε ότι εντόπισε δύο κατεστραμμένα πτερύγια του στροβίλου του κινητήρα, ενώ στο ένα από αυτά υπήρχε μία ρωγμή εξαιτίας κόπωσης του μετάλλου.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πραγματικά τα γεγονότα, τις καταστάσεις και τις συνθήκες γύρω από αυτό το συγκεκριμένο περιστατικό, πριν μπορέσουμε να το συγκρίνουμε με οποιοδήποτε άλλο περιστατικό» δήλωσε ο Σάμγουολτ.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) προγραμματίζει να εκδώσει έκτακτη οδηγία για την καταλληλότητα πτήσης των αεροσκαφών 777 που φέρουν τους συγκεκριμένους κινητήρες, επισπεύδοντας τις τεχνικές επιθεωρήσεις των πτερυγίων των στροβίλων για τον εντοπισμό κόπωσης του μετάλλου.

Από την πλευρά της, η Ιαπωνία επέβαλε υποχρεωτική αναστολή των πτήσεων του αναφερόμενου τύπου αεροσκαφών.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας των Αερομεταφορών (EASA) αντέδρασε χθες, Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για τους κινητήρες της Pratt & Whitney, μετά τα δύο πρόσφατα περιστατικά. Μία γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά από το περιστατικό στην Ολλανδία, όπου πτερύγια τουρμπίνας έπεσαν στην πόλη Μίρσεν. Ένα από αυτά σφηνώθηκε στην οροφή ενός αυτοκινήτου. Η EASA ανακοίνωσε ότι τα δύο περιστατικά δεν είχαν σχέση μεταξύ τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετική είδηση: ΗΠΑ-United Airlines: Προσωρινή αναστολή πτήσεων για τα 24 αεροσκάφη Boeing 777

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος