Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν τη σημερινή εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, λέγοντας ότι παραβιάζει πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνιστά απειλή για τους γείτονές της και τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αμφότερες η Βόρεια και η Νότια Κορέα έκαναν σήμερα δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων στο πιο πρόσφατο επεισόδιο σε μια κούρσα εξοπλισμών στην οποία οι δύο χώρες αναπτύσσουν όλο και πιο σύνθετα όπλα ενώ οι προσπάθειες προκειμένου να διεξαχθούν συνομιλίες για την εκτόνωση της έντασης αποδεικνύονται ατελέσφορες.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους που προσγειώθηκαν στη θάλασσα στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της, σύμφωνα με αξιωματούχους στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία, μερικές ημέρες μετά τη δοκιμή ενός πυραύλου κρουζ που φέρεται να έχει πυρηνική ικανότητα.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια διπλωματική προσέγγιση στην DPRK (Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας) και την καλούμε να εμπλακεί σε διάλογο. Η δέσμευσή μας για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας της Κορέας και της Ιαπωνίας παραμένει ακλόνητη», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει σταθερά τα οπλικά προγράμματά της εν μέσω μιας αντιπαράθεσης για τις συνομιλίες με στόχο τη διάλυση των προγραμμάτων της για τα πυρηνικά όπλα και τους βαλλιστικούς πυραύλους σε αντάλλαγμα για τη χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων. Οι συνομιλίες, που ξεκίνησαν ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν το 2018, έχουν σταματήσει από το 2019.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει πει πως θα διερευνήσει τη διπλωματία προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας, αλλά δεν θα επιδιώξει μια ευρεία συμφωνία με τον Κιμ.

Η Νότια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου που εκτοξεύθηκε από υποβρύχιο και έγινε έτσι η πρώτη χώρα χωρίς πυρηνικά όπλα που αναπτύσσει ένα τέτοιο σύστημα.

Ο αξιωματούχος του γραφείου Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε σε ερώτηση για τη δοκιμή πυραύλου της Νότιας Κορέας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος