ΗΠΑ: Το Μπενίν θα συνεισφέρει 2.000 στρατιώτες στη διεθνή δύναμη που θα αναπτυχθεί στην Αϊτή

Η κυβέρνηση του Μπενίν προσφέρθηκε να συνεισφέρει 2.000 στρατιωτικούς για να υποστηρίξουν διεθνή οπλισμένη δύναμη υπό τη διοίκηση της Κένυας η οποία σχεδιάζεται να αναπτυχθεί στην Αϊτή, για να βοηθήσει την αστυνομία να αντιμετωπίσει πάνοπλες συμμορίες που λυμαίνονται μεγάλο μέρος της επικράτειας της φτωχότερης χώρας του δυτικού ημισφαιρίου, δήλωσε χθες Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Ο ΟΗΕ έδωσε πράσινο φως για την ανάπτυξη της δύναμης αυτής —χωρίς δική του συμμετοχή— τον Οκτώβριο, έναν χρόνο αφότου το ζήτησε η κυβέρνηση στο Πορτ-ο-Πρενς, η θητεία της οποίας έχει τυπικά εκπνεύσει. Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά πως η δράση συμμοριών στο κράτος της Καραϊβικής στοίχισε τη ζωή σε περίπου 5.000 ανθρώπους κι ανάγκασε άλλους 300.000 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πέρυσι.

Η κυρία Τόμας-Γκρίνφιλντ, σε δηλώσεις της στον Τύπο στη Γουιάνα, όπου ηγείται αντιπροσωπείας στη σύνοδο της κοινότητας των κρατών της Καραϊβικής (CARICOM), εξήγησε πως ενημερώθηκε λίγο πριν αναχωρήσει για τη δέσμευση της κυβέρνησης του Μπενίν. Πρόσθεσε πως κάποιες χώρες της Καραϊβικής υπόσχονται επίσης να υποστηρίξουν τη διεθνή δύναμη και παρότρυνε κι άλλες γαλλόφωνες χώρες να κάνουν ένα βήμα μπροστά.

Την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Ρίο ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας, οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για δεσμεύσεις να προσφερθεί «οικονομική» βοήθεια, «προσωπικό» και βοήθεια «σε είδος» στη δύναμη από πλευράς του Μπενίν, της Γαλλίας και του Καναδά.

Η Οτάβα υποσχέθηκε κατόπιν πως θα διαθέσει χρηματοδότηση 80 και πλέον εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (σχεδόν 55 εκατ. ευρώ) στην αποστολή.

Η Ουάσιγκτον έχει υποσχεθεί οικονομική στήριξη 200 εκατ. δολαρίων στην αποστολή και να εντείνει τις προσπάθειες να ανακόψει τη ροή όπλων προς την Αϊτή.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού που έχουν στα χέρια τους οι συμμορίες της Αϊτής εισάγεται λαθραία από τις ΗΠΑ.

Κατά την κυρία Τόμας-Γκρίνφιλντ, η Γουιάνα υποσχέθηκε επίσης κεφάλαια. Δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το ποσό.

Η κυβέρνηση της Κένυας, που ανέλαβε την πρωτοβουλία να ηγηθεί της δύναμης, λογαριάζει να αναπτύξει κάπου 1.000 αστυνομικούς. Ωστόσο, δικαστήριο στο Ναϊρόμπι απαγόρευσε πρόσφατα τη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη των αστυνομικών, κρίνοντας πως θα ήταν αντισυνταγματική. Ο κενυάτης πρόεδρος Ουίλιαμ Ρούτο μολαταύτα διαβεβαιώνει πως το σχέδιο θα προχωρήσει και οι διεθνείς επαφές για τη συγκρότηση της διεθνούς δύναμης συνεχίζονται.

Ως αυτό το στάδιο, οι συνεισφορές στην αποστολή έχουν ανακοινωθεί κυρίως από αναπτυσσόμενα κράτη στην Αφρική και στην Καραϊβική.

Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον ΟΗΕ σημείωσε πως σε επαφές της με τον αϊτινό πρωθυπουργό Αριέλ Ανρί παρότρυνε τον ίδιο και την αντιπολίτευση να συμφωνήσουν για το χρονοδιάγραμμα των εκλογικών διαδικασιών, που δεν έχει οριστεί ακόμη.

Ο κ. Ανρί, που ανέλαβε την εξουσία μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ το καλοκαίρι του 2021, υποσχόταν πως θα παρέδιδε την εξουσία τον Φεβρουάριο, κατόπιν όμως ανακάλεσε, επιχειρηματολογώντας πως πρέπει να αποκατασταθεί η ασφάλεια προτού διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Στην Αϊτή έχουν να στηθούν κάλπες από το 2016. Η προεδρία της φτωχότερης χώρας της Καραϊβικής παραμένει κενή.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος