ΗΠΑ: Το μπαλόνι φέρει εξάρτημα παρακολούθησης – Απορρίπτεται η εξήγηση της Κίνας για μετεωρολογικό αερόπλοιο

«Το γεγονός είναι ότι πρόκειται για ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι», ανακοίνωσε το Πεντάγωνο απορρίπτοντας την μεταμέλεια της Κϊνας για το αερόπλοιο

«Το μπαλόνι έχει μεγάλο ωφέλιμο φορτίο και κάτω από αυτό υπάρχει εξάρτημα παρακολούθησης», ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο απορρίπτοντας τη δήλωση μεταμέλειας από την Κίνα που μίλησε για «μετεωρολογικό αερόπλοιο που λόγω ανέμων εισήλθε στον αμερικανικό ενάεριο χώρο». Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, εγκρίνει την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρμεντ να αναβάλλει την προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο, μέχρι να είναι «οι συνθήκες κατάλληλες». Στην τελευταία ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνεται ότι έγινε παραβίαση του αμερικανικού ενάεριου χώρου.

Σύμφωνα με την εημέρωση του Πενταγώνου, το μπαλόνι άλλαξε πορεία και πλέον πετά προς τα ανατολικά, περίπου 60.000 πόδια πάνω από το κεντρικό τμήμα της χώρας, και πιθανότατα θα συνεχίσει να βρίσκεται στον αμερικανικό εναέριο χώρο για λίγες ακόμη ημέρες.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ αρνήθηκε να διευκρινίσει πού ακριβώς βρίσκεται το μπαλόνι, αλλά συμπλήρωσε ότι δεν ενέχει κανένα κίνδυνο.

Ερωτηθείς για την κινεζική μεταμέλεια, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου απάντησε: «Το γεγονός είναι ότι πρόκειται για ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι», αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει χθες πως παρακολουθεί το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, πέταξε πάνω από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στη Μοντάνα, όπου υπάρχουν και πυρηνικά.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στρατιωτικά ηγετικά στελέχη εξέτασαν το ενδεχόμενο να το καταρρίψουν πάνω από τη Μοντάνα την Τετάρτη, αλλά τελικά συνέστησαν στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να μην προχωρήσουν λόγω του κινδύνου ασφαλείας από συντρίμμια. Μεταξύ όσω τάχθηκαν υπέρ της κατάρριψης είναι και ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Στην τελευταία ενημέρωση το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι επανεξετάζονται όλες οι επιλογές.

Ο Καναδάς κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας, δήλωσε εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε με σθένος τη θέση μας στους Κινέζους αξιωματούχους μέσω πολλαπλών διαύλων», είπε ο εκπρόσωπος σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος