ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ψηφίζει σκληρά νέα μέτρα για τα όπλα λίγες ώρες μετά από τις συγκλονιστικές καταθέσεις πολιτών

Η Βουλή ενέκρινε την Τετάρτη (8/6/22) μερικά από τα πιο επιθετικά μέτρα ελέγχου των όπλων που ελήφθησαν στο Καπιτώλιο τα τελευαία χρόνια συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ελάχιστης ηλικίας για την αγορά των περισσότερων ημιαυτόματων τουφεκιών στα 21 και της απαγόρευσης των γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας, σε μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον να περάσει μια σκληρή απάντηση στις πρόσφατες μαζικές δολοφονικές επιθέσεις που ξεσήκωσαν την κοινή γνώμη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ψηφοφορία με 223 έναντι 204 ψήφων έγινε λίγες ώρες αφότου μια επιτροπή της Βουλής άκουσε τη συγκλονιστική μαρτυρία 11χρονης που επέζησε από τους πυροβολισμούς της 24ης Μαΐου στο Ουβάλντε του Τέξας, καθώς και των γονέων ενός θύματος και ενός παιδίατρου που μίλησαν για την τραγωδία που άφησε νεκρούς 19 μαθητές της τέταρτης τάξης και δύο δασκάλους.

Πέντε Ρεπουμπλικάνοι ενώθηκαν με τους περισσότερους Δημοκρατικούς και υποστήριξαν τη νομοθεσία ενώ δύο Δημοκρατικοί ψήφισαν «όχι».

«Κάπου εκεί έξω, υπάρχει μια μαμά που ακούει τη μαρτυρία μας, και σκέφτεται: «Δεν μπορώ καν να φανταστώ τον πόνο τους», χωρίς να ξέρει ότι μια μέρα η πραγματικότητά μας θα είναι δική της, εκτός κι αν ενεργήσουμε τώρα», είπε η Κίμπερλι Ρούμπιο, η μητέρα του 10χρονου Λέξι Ρούμπιο, ο οποίος σκοτώθηκε στην επίθεση.

Η ψηφοφορία της Βουλής, ωστόσο, ισοδυναμεί με κάτι περισσότερο από μια άσκηση πολιτικών μηνυμάτων λόγω της σθεναρής αντίθεσης των Ρεπουμπλικανών στους σημαντικούς νέους περιορισμούς στα όπλα.

Αυτό άφησε ελπίδες για μια δικομματική συμφωνία που θα μπορούσε να υπογραφεί σε νόμο στα χέρια μιας μικρής ομάδας γερουσιαστών οι οποίοι διερευνούν πολύ πιο μετριοπαθείς αλλαγές στους ομοσπονδιακούς νόμους περί όπλων.

Αυτές οι συνομιλίες συνεχίστηκαν την Τετάρτη με την ελπίδα να επισφραγιστεί μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί είπαν ότι οι ψηφοφορίες της Βουλής αυτής της εβδομάδας ήταν απαραίτητες για να δείξουν στους Αμερικανούς ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για να αποτραπούν όχι μόνο περιστατικά μαζικών απωλειών όπως οι δολοφονίες τον περασμένο μήνα στο Μπάφαλο και το Ουβάλντε, αλλά και οι εκατοντάδες λιγότερο θανατηφόροι μαζικοί πυροβολισμοί και τα καθημερινά περιστατικά βίας  με όπλα που μαστίζουν εδώ και πολύ καιρό την Αμερική.

“Ακόμα κι αν οι συνάδελφοί μας στη Γερουσία δεν λάβουν υπόψη αυτά ακριβώς τα νομοσχέδια, θα σας πω τι θα κάνει οπωσδήποτε αυτή η διαδικασία που περνάμε και γιατί οι προσπάθειές μας εδώ αξίζουν τον κόπο. Αυτή η διαδικασία θα δείξει ξεκάθαρα πού βρίσκεται ο καθένας από εμάς στο  μετά από αυτήν την ανείπωτη τραγωδία”, δήλωσε ο βουλευτής Τζίμ Μακγκόβερν, προσθέτοντας ότι οι ψηφοφορίες θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα στους διαπραγματευτές της Γερουσίας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι καταφέρθηκαν κατά των νομοσχεδίων χαρακτηρίζοντάς τα ως μια μη σοβαρή κομματική προσπάθεια που θα παραβίαζε τα συνταγματικά δικαιώματα των Αμερικανών. Σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος Τζιμ Τζόρνταν (Οχάιο) τους χαρακτήρισε ως μια προσπάθεια «να καταστρέψουν τη Δεύτερη Τροπολογία».

“Το νομοσχέδιο που εξετάζεται την Τετάρτη”, είπε ο Τζόρνταν, «εν ολίγοις, λέει στους νομοταγείς Αμερικανούς πολίτες, πότε μπορούν να αγοράσουν ένα πυροβόλο όπλο, τι είδους πυροβόλο όπλο μπορούν να προμηθευτούν και πού και πώς πρέπει να το αποθηκεύσουν στο ίδιο το αναθεματισμένο σπίτι τους, μια άμεση επίθεση στα δικαιώματα της Δεύτερης Τροπολογίας».

Εκτός από το μέτρο της ελάχιστης ηλικίας και την απαγόρευση των γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας, η νομοθεσία της Βουλής που ψηφίστηκε την Τετάρτη περιλαμβάνει προτάσεις που θα καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο όπλων, θα δημιουργήσουν νέες απαιτήσεις αποθήκευσης ασφαλείας για τους κατόχους όπλων και θα κωδικοποιήσουν εκτελεστικά διατάγματα που απαγορεύουν τα μη ανιχνεύσιμα όλα «όπλα-φαντάσματα» καθώς και τις συσκευές «bump stock», εξαρτήματα ανάδρασης της σκανδάλης που μετατρέπουν ένα ημιαυτόματο τουφέκι σε αυτόματο.

Το νομοθετικό σώμα της Βουλής θα ψηφίσει σήμερα Πέμπτη (9/6/22) για ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο που αφορά νόμους “κόκκινη σημαία” που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις αρχές να κρατούν τα όπλα μακριά από χέρια ανθρώπων που κρίνονται ότι αποτελούν απειλή για τους ίδιους ή τις κοινότητές τους.

Η Βουλή πέρυσι ψήφισε δύο νομοσχέδια που αφορούσαν ομοσπονδιακούς ελέγχους  που θα επέκτειναν την εφαρμογή τους σε όλες τις εμπορικές πωλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εκθέσεων όπλων και των συναλλαγών στο Διαδίκτυο, και ένα άλλο που θα επέκτεινε το χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση ενός ελέγχου. Κανένα από τα δύο δεν έχει έρθει σε ψηφοφορία στη Γερουσία λόγω της αντιπολίτευσης του GOP, του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Η Γερουσία διερευνά ένα στενότερο πακέτο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει νομοθεσία που ενθαρρύνει τις πολιτείες να δημιουργήσουν συστήματα “κόκκινης σημαίας”, με μια μέτρια επέκταση των ελέγχων,  την ενσωμάτωση αρχείων ανηλίκων, καθώς και χρηματοδότηση για προγράμματα ψυχικής υγείας και βελτιώσεις στην ασφάλεια των σχολείων.

Ο γερουσιαστής του Τέξας, Τζον Κόρνιν, επικεφαλής διαπραγματευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, υπογράμμισε τη «σταθερή πρόοδο» την Τετάρτη, αλλά αρνήθηκε να πει πότε θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία και έδωσε συμβουλές κατά των  «τεχνητών προθεσμιών».
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσαρλς Ε. Σούμερ έχει σηματοδοτήσει την επιθυμία να επιταχυνθούν οι συνομιλίες, ώστε οι πρόσφατοι πυροβολισμοί να μην ξεθωριάσουν από την προσοχή του κοινού.

«Αλλά αισθάνομαι ένα αίσθημα επείγοντος και μια επιθυμία να ολοκληρώσω τα πράγματα», είπε ο Κόρνιν.  «Εδώ μέσα αν γνωρίζετε ότι οι άνθρωποι έχουν τη βούληση, υπάρχει τρόπος και πιστεύω ότι υπάρχει μια συλλογική δικομματική βούληση».

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι δήλωσεότι «προσευχόταν» για τις συνομιλίες της Γερουσίας και πρότεινε ότι η αίθουσα ήταν έτοιμη να εγκρίνει οποιοδήποτε πακέτο θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι διαπραγματευτές.

«Ελπίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόοδο, γιατί για όλους εμάς που έχουμε συναντηθεί ξανά και ξανά και ξανά με τους επιζώντες της ένοπλης βίας κάποιοι έρχονται ξανά και ξανά για να ελέγξουν τι συμβαίνει, άλλοι καινούργιοι σε αυτό το φρικτό κλαμπ που κανένας μας δεν θέλει να γίνει μέλος, όλοι αυτοί θέλουν απλώς κάτι να συμβεί», είπε.

Καθένας από τους ενήλικες από το Ουβάλντε που κατέθεσαν την Τετάρτη στην Επιτροπή Εποπτείας και Μεταρρύθμισης της Βουλής ζήτησε από το Κογκρέσο να αναλάβει δράση, όπως και η Ζενέτα Έβερχαρτ, μητέρα ενός νεαρού άνδρα που τραυματίστηκε στον πυροβολισμό στο Μπάφαλο.

Η ακρόαση περιείχε μια βιντεοσκοπημένη αφήγηση του πυροβολισμού στο Ουβάλντε από την επιζήσασα Μια Σερίγιο, 11 ετών, η οποία περιέγραψε ότι έβαλε το αίμα της νεκρής συμμαθήτριά της πάνω της για να ξεγελάσει τον δράστη ώστε να πιστέψει ότι ήταν νεκρή. Η 11χρονη δήλωσε ότι φοβάται να πάει στο σχολείο και ζήτησε «ασφάλεια», σημειώνοντας: «δεν θέλω αυτό να ξανασυμβεί».

Ερωτηθείσα αν πίστευε ότι θα συνέβαινε ξανά, έγνεψε καταφατικά.

«Μακάρι να αλλάξει κάτι όχι μόνο για τα παιδιά μας, αλλά για κάθε παιδί στον κόσμο, γιατί τα σχολεία δεν είναι πια ασφαλή», είπε στη συνέχεια ο πατέρας της Mια, Μιγκέλ Σερίγιο. «Κάτι πρέπει πραγματικά να αλλάξει».

Η Ρούμπιο, η μητέρα του 10χρονου μαθητή που σκοτώθηκε στο μακελειό, ήταν πιο άμεση, καλώντας το Κογκρέσο να αυξήσει το ελάχιστο όριο ηλικίας για αγορές όπλων επίθεσης, να καταργήσει την ασυλία των οπλοφορούντων από αγωγές και να εγκρίνει νόμους περί κόκκινων σημαιών και αυστηρότερους ελέγχους ιστορικού. 
Το ίδιο και ο παιδίατρος, Ρόι Γκερέρο, ο οποίος περιέγραψε νεαρά σώματα «σκονισμένα από τις σφαίρες που τους έριξαν, αποκεφαλισμένα, των οποίων οι σάρκες είχαν σχιστεί».

Το να προστατεύσω τα παιδιά από βακτήρια και εύθραυστα οστά, μπορώ να το κάνω, αλλά το να βεβαιωθώ ότι τα παιδιά μας είναι ασφαλή από τα όπλα, αυτή είναι δουλειά των πολιτικών και των ηγετών μας», είπε. «Σε αυτή την περίπτωση, εσείς είστε οι γιατροί και η χώρα μας είναι ο ασθενής. Είμαστε ξαπλωμένοι στο χειρουργικό τραπέζι γεμάτοι σφαίρες, όπως τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Ρομπ και τόσων άλλων σχολείων.  Εμείς αιμορραγούμε και δεν είστε εκεί».

Οι καταθέσεις έγιναν καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης συνόψισε την Τετάρτη την επανεξέταση που θα διενεργήσει για τη σφαγή του Ουβάλντε. 
Αξιωματούχοι είπαν ότι η αξιολόγηση που διενεργήθηκε από το Γραφείο Κοινοτικών Υπηρεσιών Αστυνόμευσης θα εξετάσει τις πολιτικές, την εκπαίδευση, τις επικοινωνίες και τις τακτικές, καθώς και την απάντηση μετά το περιστατικό, αλλά δεν θα είναι μια ποινική έρευνα.

«Τίποτα δεν μπορεί να επανορθώσει τον πόνο που έχει προκληθεί στα αγαπημένα πρόσωπα των θυμάτων, στους επιζώντες και σε ολόκληρη την κοινότητα του Ουβάλντε», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλντ.

«Αλλά το Υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί και θα χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία και την ανεξαρτησία του για να αξιολογήσει τι συνέβη και να παράσχει καθοδήγηση για να προχωρήσουμε».

Καθώς ολοκληρώθηκε η ακρόαση, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας Κάρολιν Μαλόνεϊ είπε ότι η επιτροπή της σκόπευε να συνεχίσει μια έρευνα επικεντρωμένη στη βιομηχανία πυροβόλων όπλων — «για να καταλάβουμε πόσο επωφελούνται αυτές οι εταιρείες από την πώληση όπλων πολέμου  και πώς εμπορεύονται αυτά τα όπλα σε πολίτες».

Η Mαλόνεϊ είπε ότι η επιτροπή έχει ήδη λάβει «ενοχλητικές» γραπτές απαντήσεις από κατασκευαστές όπλων και είπε ότι σκόπευε να καλέσει τα στελέχη τους για να καταθέσουν.

«Είναι σαφές ότι αποκομίζουν τεράστια κέρδη από όπλα επίθεσης που χρησιμοποιούνται σε μαζικούς πυροβολισμούς αθώων πολιτών», είπε.

Μέσα στην αίθουσα και αλλού γύρω από το Καπιτώλιο την Τετάρτη, οι Ρεπουμπλικάνοι εξέφρασαν συλλυπητήρια στα θύματα, αλλά δεν έδειξαν ότι σκόπευαν να αλλάξουν τις απόψεις τους για τα δικαιώματα των όπλων. Ο αντιπρόσωπος Αντριου Κλάϊντ, ιδιοκτήτης καταστήματος όπλων, είπε στην ακρόαση ότι οι τραγωδίες «τονίζουν την ανάγκη για πρόσθετη σχολική ασφάλεια» και καταδίκασε τους Δημοκρατικούς που προσπάθησαν να περιορίσουν τα πυροβόλα όπλα.

Ενώ κάθε απώλεια ζωής είναι μια τραγωδία, κανείς δεν πρέπει να οπλίζει ή να πολιτικοποιεί αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις για να τιμωρήσει τους νομοταγείς πολίτες», είπε.

Ο βουλευτής Ρίτσαρντ Χάντσον, κορυφαίος υποστηρικτής των δικαιωμάτων των όπλων μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, υποστήριξε νομοθεσία που θα έβαζε δισεκατομμύρια  δολάρια σε ομοσπονδιακά προγράμματα ασφάλειας των σχολείων, αλλά δεν θα έθιγε τους νόμους περί όπλων.

Ο Χάντσον κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι «εκμεταλλεύονται αυτές τις τραγωδίες για να προωθήσουν τη ριζοσπαστική ατζέντα τους για τον έλεγχο των όπλων» και επέκρινε την Πελόζι και άλλους ηγέτες για την πρόσκληση των θυμάτων να καταθέσουν και να ζητήσουν μέτρα που δεν μπορούν να περάσουν από το Κογκρέσο.

«Τα νομοσχέδια που κυκλοφόρησαν αυτή την εβδομάδα δεν θα είχαν κάνει τίποτα για να σταματήσουν οποιαδήποτε από αυτές τις τραγωδίες και δεν θα γίνουν ποτέ νόμος», είπε. «Εκμεταλλεύονται τον πόνο αυτών των ανθρώπων, αυτών των παιδιών, αυτών των γονιών για να προωθήσουν τα ριζοσπαστικά τους συμφέροντα και λέω ντροπή τους».

Ενώ αυτές οι σκληροπυρηνικές φωνές κυριάρχησαν στη συζήτηση την Τετάρτη, μια άλλη ομάδα Ρεπουμπλικανών της Βουλής έμεινε στο περιθώριο περιμένοντας μαζί με τους Δημοκρατικούς να δουν εάν η Γερουσία θα μπορούσε να εκδώσει ένα βατό νομοσχέδιο.

Πηγή: Washington Post

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος