ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο «ανοίγει» το δρόμο για τη Βουλή των Αντιπροσώπων να ελέγξει τα φορολογικά έγγραφα του Τραμπ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, «άνοιξε» την Τρίτη τον δρόμο για να δώσει η Υπηρεσία Εσωτερικών Προσόδων τις φορολογικές δηλώσεις του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών.

Η κίνηση του δικαστηρίου αποτελεί σημαντική απώλεια για τον Τραμπ, ο οποίος προσπαθεί εδώ και χρόνια να προστατεύσει τη δημοσιοποίηση των φορολογικών του δηλώσεων και βρίσκεται σήμερα υπό πολλαπλές έρευνες.

Δεν σημειώθηκαν διαφωνίες.

Η νομική ομάδα του Τραμπ προσπαθεί συνεχώς να κρατήσει μυστικές τις δηλώσεις του και απευθύνθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο – που αποτελείται από τρεις, τους οποίους είχε διορίσει ο ίδιος – αφού έχασε σε κατώτερο δικαστικό επίπεδο. Ο αρχιδικαστής Τζον Ρόμπερτς, ο οποίος εποπτεύει το κατώτερο δικαστήριο που εξέδωσε την εντολή στην υπόθεση Τραμπ, είχε αναστείλει προσωρινά την κλήτευση την 1η Νοεμβρίου, προφανώς για να δώσει στους δικαστές περισσότερο χρόνο να εξετάσουν το θέμα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τρόπων και Μέσων της Βουλής των Αντιπροσώπων Ρίτσαρντ Νιλ, Δημοκρατικός από τη Μασαχουσέτη, ζήτησε για πρώτη φορά τις φορολογικές δηλώσεις από την IRS το 2019 και η υπηρεσία, υπό την κυβέρνηση Τραμπ, αρχικά αντιστάθηκε να τις παραδώσει. Η υπόθεση κινήθηκε αργά μέχρι το 2021, όταν, υπό τον Μπάιντεν, το Υπουργείο Δικαιοσύνης άλλαξε τη νομική του στάση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η IRS ήταν υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με το αίτημα της επιτροπής.

Ένας δικαστής που διορίστηκε από τον Τραμπ, αποφάνθηκε υπέρ της Βουλής στα τέλη του περασμένου έτους και το Εφετείο της Ουάσινγκτον αρνήθηκε να ανατρέψει την απόφαση αυτή, με πιο πρόσφατο αποτέλεσμα η ολομέλεια του Εφετείου να αρνηθεί να ασχοληθεί με την υπόθεση. Το δικαστήριο έκρινε ότι το αίτημα για τα έγγραφα εξυπηρετούσε έναν νομοθετικό σκοπό να εξεταστούν οι φορολογικοί νόμοι όπως ισχύουν για έναν εν ενεργεία πρόεδρο και απέρριψε το επιχείρημα του Τραμπ ότι ο δηλωμένος σκοπός ήταν απλώς πρόσχημα για να κρύψει έναν πολιτικό υπολογισμό.

«Γνωρίζαμε τη δύναμη της υπόθεσής μας, παραμείναμε στην πορεία, ακολουθήσαμε τις συμβουλές των δικηγόρων και τελικά, η υπόθεσή μας επιβεβαιώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας», δήλωσε ο Νιλ σε δήλωσή του μετά την απόφαση. «Από τη Μάγκνα Κάρτα, η αρχή της εποπτείας έχει υποστηριχθεί, και σήμερα δεν υπάρχει καμία διαφορά. Αυτό υπερβαίνει την πολιτική και η επιτροπή θα διεξάγει πλέον την εποπτεία που επιδιώκαμε τα τελευταία τριάμισι χρόνια».

Δεν ήταν σαφές πότε η επιτροπή θα παραλάβει τα έγγραφα.

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος