ΗΠΑ: Τετ-α-τετ Μπάιντεν με Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο με στόχο να οικοδομήσουν μια «καλύτερη σχέση»

Σήμερα Τετάρτη, η πόλη του Σαν Φρανσίσκο φιλοξενεί τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίνγκ, στόχος του οποίου είναι να οικοδομήσει μια «καλύτερη σχέση» με τον ασιατικό γίγαντα, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον.

Η συνάντηση, αναμένεται να εξετάσει ζητήματα όπως ο ρόλος της Κίνας στη Μέση Ανατολή, οι ένοπλες συγκρούσεις στη Γάζα και την Ουκρανία και οι εκλογές στην Ταϊβάν, μια περιοχή που διεκδικεί το Πεκίνο.

Ο Αμερικανός ηγέτης διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι η συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), θα είναι επιτυχής εάν καταφέρουν να “επιστρέψουν στην κανονική αλληλογραφία”, εάν είναι σε θέση να μιλήσουν μεταξύ τους τηλεφωνικά όταν υπάρχει «κρίση» και εάν και οι δύο στρατοί διατηρούν «επαφές» μεταξύ τους.

Δεν προσπαθούμε να αποσυνδεθούμε με την Κίνα. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι  να αλλάξουμε τη σχέση προς το καλύτερο”, τόνισε ο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο, πριν από τη συνάντηση.

Και οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για τελευταία φορά  μόλις πριν από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια της  συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί  (Ινδονησία), όπου, μετά από περισσότερες από τρεις ώρες συνάντησης, έδειξαν σημάδια προσέγγισης και δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν τακτικές επαφές.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από  χρόνια επιδείνωσης των σχέσεων  λόγω του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο δυνάμεων, της κατάστασης στην Ταϊβάν και των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ωστόσο, τον περασμένο Φεβρουάριο, οι σχέσεις έγιναν ξανά τεταμένες όταν  η Ουάσιγκτον κατηγόρησε το Πεκίνο ότι έστειλε ένα υποτιθέμενο  κατασκοπευτικό μπαλόνι  στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Από τον Ιούνιο, και οι δύο δυνάμεις προσπάθησαν να ξαναχτίσουν το μονοπάτι του διαλόγου με πολλές συναντήσεις, όπως το ταξίδι στο Πεκίνο του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, και αυτό του κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Wang Yi, στην Ουάσιγκτον.

Στις 27 Οκτωβρίου,  ο Μπάιντεν  δέχθηκε αιφνιδιαστικά τον υπουργό Γουάνγκ Γι  στον Λευκό Οίκο, μια συνάντηση που σηματοδότησε την υψηλότερης βαθμίδας συνάντηση που είχε ο πρόεδρος με έναν Κινέζο αξιωματούχο τον τελευταίο χρόνο.

Η τελευταία φορά που ο Σι Τζινπίνγκ ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το 2017, όταν  επισκέφθηκε την κατοικία του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ  (2017-2021) στη Φλόριντα, με τον οποίο είχε μια περίπλοκη σχέση.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν ο Μπάιντεν και ο Σι  αναμένεται να είναι η Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο νησί που το Πεκίνο διεκδικεί ως μέρος της επικράτειάς του και πηγή εντάσεων μεταξύ των δύο δυνάμεων, το οποίο διεξάγει εκλογές τον Ιανουάριο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται η EFE, για να ενημερώσει τον Κινέζο ομόλογό του ότι η  Ουάσιγκτον θα παρακολουθήσει στενά τις εκλογές, καθώς και κάθε προσπάθεια του Πεκίνου να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Ο αντιπρόεδρος της Ταϊβάν, Γουίλιαμ Λάι, του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος, είναι το φαβορί.

Ένα άλλο από τα πιθανά θέματα που θα συζητήσουν οι ηγέτες θα είναι ο  ρόλος του ασιατικού γίγαντα στη Μέση Ανατολή, επίκεντρο της έντασης λόγω του τρέχοντος πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που διεξάγεται στη Γάζα. Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να ζητήσει από τον Σι να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στο Ιράν για να αποτρέψει την εξάπλωση της βίας στην περιοχή.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης θέματα που σχετίζονται με τη  σύγκρουση στην Ουκρανία, για την οποία το Πεκίνο διατηρεί ουδέτερη θέση από την αρχή της ρωσικής εισβολής, αν και έχει υποστηρίξει ειρηνευτικές προτάσεις που ευνοούν τη Μόσχα.

Από την άλλη πλευρά, μεταξύ των προτεραιοτήτων του Μπάιντεν είναι να πείσει το Πεκίνο να λάβει μέτρα για να ελέγξει την έξοδο από το έδαφός του  χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της φαιντανύλης, η κατανάλωση της οποίας προκαλεί  σοβαρή κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες, με χιλιάδες θανάτους.

Τέλος, το  εμπορικό ζήτημα  μπορεί να αποκτήσει κάποια σημασία λόγω των  περιορισμών που έχουν επιβάλει και οι δύο χώρες τους τελευταίους μήνες. Τον Οκτώβριο, οι ΗΠΑ αύξησαν τα εμπόδια στις εξαγωγές στην Κίνα ημιαγωγών και τεχνολογίας για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης, προκαλώντας την απάντηση από το Πεκίνο, το οποίο επέβαλε ελέγχους στις εξαγωγές γραφίτη.

Πηγή: RTVE.es

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος