Οι αμερικανικοί τελωνειακοί δασμοί 25% στο χάλυβα και το αλουμίνιο θα εφαρμοσθούν από τις 12 Μαρτίου, σύμφωνα με το διάταγμα που υπογράφηκε χθες, Δευτέρα, από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει τον εμπορικό πόλεμό του μέσω της επιβολής υψηλών δασμών.
«Διαπίστωσα ότι οι εισαγωγές ειδών σε χάλυβα υπάρχει κίνδυνος να επιδεινώσουν την εθνική ασφάλεια», έγραψε ο Τραμπ στο κείμενό του, εξηγώντας ότι βάζει τέλος «από τις 12 Μαρτίου» στους κανόνες που ισχύουν αυτή τη στιγμή. Ο ρεπουμπλικανός εξέδωσε ένα χωριστό διάταγμα για τις εισαγωγές αλουμινίου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ συνεχίζει τον εμπορικό πόλεμό του με δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο
Ο εμπορικός πόλεμος που είχε προαναγγείλει ότι θα εξαπέλυε ο Ντόναλντ Τραμπ εισήλθε χθες Δευτέρα σε νέα φάση, με την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος που προβλέπει τελωνειακούς δασμούς 25% στον χάλυβα και στο αλουμίνιο «χωρίς εξαίρεση».
«Σήμερα απλοποιώ τους τελωνειακούς δασμούς μας στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, ώστε όλος ο κόσμος να κατανοεί τι σημαίνουν. Είναι 25%, χωρίς εξαίρεση η απαλλαγή. Για όλες τις χώρες», είπε ο Ρεπουμπλικάνος στον Λευκό Οίκο.
Μολαταύτα, επιβεβαίωσε ότι προβλέπεται απαλλαγή για την Αυστραλία, μερικές ώρες μετά τις δηλώσεις για αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, εξαιτίας σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρου του εμπορικού «πλεονάσματος» με τον σύμμαχο της χώρας του στην Ωκεανία.
«Δεν θέλουμε να βλάψουμε άλλες χώρες, αλλά μας εκμεταλλεύονται επί χρόνια», επιχειρηματολόγησε ο Ρεπουμπλικάνος στο Οβάλ Γραφείο.
Το μέτρο που ανακοίνωσε θα πλήξει ιδιαίτερα τον Καναδά, τον κυριότερο προμηθευτή χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ.
Η Βραζιλία, το Μεξικό και η Νότια Κορέα είναι επίσης σημαντικοί προμηθευτές των μετάλλων αυτών. Η συνομοσπονδία χαλυβουργιών της Βρετανίας, η UK Steel, εξέφρασε ανησυχία για το «καταστροφικό πλήγμα» στον τομέα που ήδη έχανε ταχύτητα.
Η ανακοίνωση ενδέχεται να έχει επίσης δηλητηριώδη αντίκτυπο σε κάποιους τομείς δραστηριότητας στις ΗΠΑ. «Ο χάλυβας και το αλουμίνιο είναι κρίσιμες πρώτες ύλες για τις αμερικανικές βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγικών», προειδοποίησε ο Μορίς Όμπστφελντ, ειδικός στο Ινστιτούτο Πίτερσον για τη Διεθνή Οικονομία.
Οι τελωνειακοί δασμοί ενδέχεται να προκαλέσουν «μείζον» σοκ προσφοράς, πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας (2017-2021) ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη προχωρήσει στην επιβολή δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Υπήρξε κατόπιν άρση των μέτρων αυτών, στην πλειονότητά τους, από τον ίδιο και από τον Δημοκρατικό διάδοχό του Τζο Μπάιντεν.
Ακόμη, ο Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε προχθές Κυριακή πως θα ανακοινώσει, «(σήμερα) Τρίτη ή (αύριο) Τετάρτη», νέους, «ανταποδοτικούς τελωνειακούς δασμούς» για να εξισορροπήσει τη φορολόγηση προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ με τον τρόπο που φορολογούνται αμερικανικά προϊόντα στο εξωτερικό.
Οι τελωνειακοί δασμοί είναι βασικός μοχλός της οικονομικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, που επιδιώκει την μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την άσκηση πίεσης στους οικονομικούς εταίρους της χώρας του.
Οι αντιδράσεις τους είναι ποικίλες, περιλαμβάνουν από υποσχέσεις για ανταπόδοση ως προσπάθειες κατευνασμού.
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό διαβεβαίωσε χθες πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «ανταποδώσει», όπως έκανε κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ρεπουμπλικάνου. Η ΕΕ είχε βάλει στο στόχαστρο την εποχή εμβληματικά αμερικανικά προϊόντα, όπως το μπέρμπον ή οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson. «Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός όταν πρόκειται για την προάσπιση συμφερόντων μας», είπε ο γάλλος ΥΠΕΞ στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.
Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ κάλεσε να «συνεχίσουμε στον δρόμο της συνεργασίας με τις ΗΠΑ».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της ανέφερε πως δεν έχει λάβει «καμιά ειδοποίηση» για νέους τελωνειακούς δασμούς.
Ως τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πίεση στους εταίρους των ΗΠΑ αλλά και στη χώρα που θεωρεί τον μεγάλο αντίπαλο, την Κίνα: όλα τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα υφίστανται από την περασμένη Τρίτη επιπρόσθετους δασμούς 10%, πέρα από αυτούς που εφαρμόζονταν ήδη.
Τα κινεζικά μέτρα αντιποίνων, στοχευμένοι δασμοί σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα, τέθηκαν σε ισχύ χθες. Αφορούν αμερικανικά αγαθά αξίας 14 δισεκ. δολαρίων. Οι δασμοί που ανακοίνωσε ο κ. Τραμπ αφορούν κινεζικά αγαθά αξίας 525 δισεκ. δολαρίων.
Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Γκούο Τζιακούν, επανέλαβε χθες την πάγια κινεζική θέση πως δεν υπάρχει «νικητής σε εμπορικό ή τελωνειακό πόλεμο».
Πριν από μία εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε το Μεξικό και τον Καναδά με γενικευμένους δασμούς 25%, προτού αναβάλει την απόφαση αυτή για έναν μήνα προτού καν τεθεί σε εφαρμογή.
Όσον αφορά την Κίνα, αποφάσισε να μην επιβληθούν όπως είχε αναγγείλει δασμοί σε δέματα αξίας τουλάχιστον 800 δολαρίων, που θα έπληττε πλατφόρμες όπως οι Shein και Temu.
Η Ευρώπη θα πρέπει να απαντήσει στους αμερικανικούς δασμούς σθεναρά και με ενότητα, λέει ο γάλλος υπουργός Βιομηχανίας
Η Ευρώπη θα πρέπει να απαντήσει σθεναρά και με ενότητα στους δασμούς που επέβαλε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Βιομηχανίας Μαρκ Φερασί.
Ο Τραμπ αύξησε σημαντικά χθες, Δευτέρα, τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στο 25% «χωρίς εξαιρέσεις ή απαλλαγές», σε μια κίνηση για την οποία ελπίζει πως θα βοηθήσει τις βιομηχανίες στις ΗΠΑ, αλλά υπάρχει κίνδυνος να πυροδοτήσει ένα πολυμέτωπο εμπορικό πόλεμο.
Η Γαλλία δεν είναι μείζων παραγωγός αλουμινίου ή χάλυβα, όμως ο Φερασί δήλωσε πως μπορεί να πληγεί έμμεσα από τους δασμούς.
«Θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις από τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ. Η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει ενωμένη, επειδή ξέρουμε ότι η στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ είναι να διχάσει τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Φερασί στον τηλεοπτικό σταθμό TF1.
«Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, πρέπει να απαντήσουμε σθεναρά. Η Ευρώπη είναι ικανή να το κάνει», πρόσθεσε.
Το Χονγκ Κονγκ θα προσφύγει στον ΠΟΕ
Το Χονγκ Κονγκ θα προχωρήσει σε προσφυγή κατά των δασμών που επιβλήθηκαν πρόσφατα στην περιοχή αυτή της Κίνας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), έκανε γνωστό ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Έρικ Τσαν σήμερα, επιχειρηματολογώντας πως η Ουάσιγκτον αγνόησε παντελώς το ιδιαίτερο τελωνειακό καθεστώς της πόλης.
Η Σεούλ υπόσχεται να προστατεύσει τις επιχειρήσεις της απέναντι στους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο
Ο προσωρινός πρόεδρος της Νότιας Κορέας υποσχέθηκε σήμερα να προστατεύσει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων της χώρας μετά την υπογραφή στις Ηνωμένες Πολιτείες ενός διατάγματος με το οποίο τίθενται σε ισχύ νέοι δασμοί 25% στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.
“Η κυβέρνηση δεσμεύεται να προστατεύσει τα συμφέροντα των επιχειρήσεών μας και να μειώσει τις αβεβαιότητες οικοδομώντας μια σχέση εγγύτητας με την κυβέρνηση Τραμπ και διευρύνοντας τις διπλωματικές επιλογές μας”, δήλωσε ο προσωρινός πρόεδρος Τσόι Σανγκ-μοκ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή από τις 12 Μαρτίου δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο “25%, χωρίς εξαιρέσεις ή απαλλαγές” για “όλες τις χώρες”.
Σύμφωνα με τον Νοτιοκορεάτη προσωρινό πρόεδρο, εκφράζονται ανησυχίες “για επιδείνωση της αποδοτικότητας των βιομηχανιών μας”, όμως η κυβέρνηση, διαβεβαιώνει, “θα εργαστεί εκ του σύνεγγυς” με τις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι 20 μεγάλων νοτιοκορεατικών ομίλων σχεδιάζουν να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες στο εγγύς μέλλον, ενώ η κυβέρνηση προτίθεται επίσης να συζητήσει την απάντηση στα μέτρα με την Ιαπωνία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο Τσόι.
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εμπορίου Τσέονγκ Ιν-κίο δήλωσε πως οι δασμοί 25% του Τραμπ θα μειώσουν τη ζήτηση για χάλυβα στις ΗΠΑ και θα υπονομεύσουν την κερδοφορία των εξαγωγέων χάλυβα.
Είπε ωστόσο πως οι δασμοί μπορεί να προσφέρουν ευκαιρίες για κορεατικές εταιρίες ώστε να βρουν νέες αγορές για τις εξαγωγές τους.
Η Νότια Κορέα θα “εξετάσει ενεργά” κατά πόσον υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις σχετικά με τους δασμούς, είπε ο Τσέονγκ.
Ο Τσέονγκ έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνάντηση με στελέχη εταιριών χάλυβα στη Σεούλ.
Η Νότια Κορέα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγέας χάλυβα στις Ηνωμένες Πολιτείες, πίσω από τον Καναδά, τη Βραζιλία και το Μεξικό, σύμφωνα με στοιχεία του American Iron and Steel Institute.
Στη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ το 2018, η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν για ετήσιες αφορολόγητες ποσοστώσεις χάλυβα στο 70% των όγκων που μεταφέρονται στις ΗΠΑ με βάση τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2017.
Η συμφωνία κατέστησε τη Νότια Κορέα τον πρώτο σύμμαχο των ΗΠΑ που εξασφάλισε επ΄αόριστον απαλλαγή από τους δασμούς στον χάλυβα.
“Ως εκ τούτου, βλέπουμε χώρο για διαπραγματεύσεις με τη δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ αν χρειαστεί”, ανέφερε σε μια έκθεση η Citi.
Η Citi εκτιμά πως οι πιο πρόσφατοι αμερικανοί δασμοί θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της Νότιας Κορέας περίπου από 0,11% έως 0,22% του ΑΕΠ.
Οι υπουργοί Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διεξαγάγουν έκτακτη βιντεοδιάσκεψη αύριο, Τετάρτη, προκειμένου να συζητήσουν την απάντηση της Ένωσης στους επικείμενους δασμούς των ΗΠΑ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, όπως δήλωσαν σήμερα Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος