ΗΠΑ: Συστάσεις για τη συμμετοχή των παιδιών στις κατασκηνώσεις από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων

Σύμφωνα με τις συστάσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) στις ΗΠΑ, τα παιδιά θα μπορέσουν φέτος το καλοκαίρι να πάνε σε κατασκηνώσεις, αρκεί να φορούν τις μάσκες τους για την προστασία από τον κορονοϊό σχεδόν συνεχώς και να κρατούν αποστάσεις, τουλάχιστον ενός μέτρου από τους υπόλοιπους, κατά τη συμμετοχή τους στις διάφορες δραστηριότητες.

Οι μόνες στιγμές που τα παιδιά θα πρέπει να βγάζουν τις μάσκες τους είναι όταν κολυμπούν, όταν κοιμούνται, όταν τρώνε ή πίνουν, αναφέρεται στις σχετικές οδηγίες. Θα πρέπει να προσέχουν να μην βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο και -ειδικά την ώρα του φαγητού- θα πρέπει να κάθονται περίπου σε απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους.

Όπως αναφέρεται και σε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα των New York Times, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) δημοσιοποίησαν τις συστάσεις του λίγες εβδομάδες προτού ανοίξουν πολλές κατασκηνώσεις στις ΗΠΑ, στα μέσα Μαΐου. Πολλοί γονείς ανυπομονούν να στείλουν φέτος το παιδί τους σε μια κατασκήνωση, δεδομένου ότι η τηλεκπαίδευση και η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι εξαιτίας της Covid-19 έχουν στερήσει από τα παιδιά τα οφέλη της κοινωνικής αλληλεπίδρασης (σε εξωτερικά περιβάλλοντα-εκτός της οικείας τους) εδώ και μήνες.

Έμφαση δίνεται από τα CDC στις υπαίθριες δραστηριότητες για τα παιδιά στην κατασκήνωση, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης του SARS‑CoV‑2 στους εξωτερικούς χώρους θεωρείται πολύ μικρότερος απ’ ό,τι στους κλειστούς χώρους. Όταν οι δραστηριότητες είναι απαραίτητο να γίνονται σε εσωτερικούς χώρους πρέπει όλα τα παράθυρα να μένουν ανοιχτά, ώστε οι αίθουσες να αερίζονται καλά. Τα παράθυρα των λεωφορείων, που μεταφέρουν τα παιδιά στο πλαίσιο των κατασκηνώσεων, πρέπει επίσης να μένουν ανοιχτά τονίζεται στην ανακοίνωση-οδηγία.

Επιπλέον, για την προστασία από τον κορονοϊό,  τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν να μοιράζονται αντικείμενα, όπως βιβλία και παιχνίδια, ενώ κάθε παιδί χρειάζεται να έχει το δικό του ατομικό ντουλαπάκι για τα προσωπικά του είδη, καθώς και το δικό του στρώμα ύπνου (το οποίο πρέπει να απολυμαίνεται πριν και μετά τη χρήση). Ακόμη, κάποιες δραστηριότητες όπως τα αθλήματα σε κλειστό χώρο πρέπει να αποφεύγονται τελείως.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των CDC (Centers for Disease Control and Prevention) -παρόλο που εξετάζεται η εξαίρεση της χρήσης μάσκας για τους ενήλικες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του  SARS‑CoV‑2- μάσκα χρειάζεται να φορούν τόσο οι υπεύθυνοι του προσωπικού όσο και οι εθελοντές στις κατασκηνώσεις. Εκείνοι που δεν έχουν εμβολιαστεί και πρόκειται να εργαστούν σε κατασκήνωση πρέπει, πριν από την έναρξη της απασχόλησής τους να τεθούν σε καραντίνα για διάστημα δύο εβδομάδων, προκειμένου να είναι βέβαιο ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα χρειαστεί να προσκομίσουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ, το οποίο θα έχει γίνει μία έως τρεις μέρες πριν την πρώτη άφιξη τους στην κατασκήνωση (αυτό ισχύει και για τους συνοδούς-γονείς των παιδιών).

Όπως επισημαίνεται από τους αξιωματούχους στον τομέα της υγείας, κάθε εργαζόμενος στην κατασκήνωση –ηλικίας 16 ετών και άνω- «ενθαρρύνεται έντονα» να εμβολιασθεί το συντομότερο. Περιοδικά διαγνωστικά τεστ συστήνονται για τις κατασκηνώσεις, αν διαπιστωθεί εξάπλωση του κορονοϊού στην τοπική κοινότητα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και οι υπεύθυνοι του προσωπικού των κατασκηνώσεων που έχουν αποκτήσει ανοσία καλούνται να φοράνε μάσκα όταν βρίσκονται κοντά στα παιδιά, τα οποία προς το παρόν δεν έχουν εμβολιασθεί.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ nytimes.com

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος