ΗΠΑ: Συναντήσεις του Τζ. Μπάιντεν με ηγέτες του Κογκρέσου λίγες μέρες πριν από την οικονομική κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με ηγέτες του Κογκρέσου αύριο Τρίτη για να συζητήσουν το ζήτημα της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού, καθώς η προθεσμία για την αποτροπή της αναστολής λειτουργίας μέρους των δημοσίων υπηρεσιών, εκπνέει την Παρασκευή, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο χθες Κυριακή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία αύριο θα συζητήσει με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους ηγέτες το συζητήσουν το «επείγον» ζήτημα της έγκρισης σχεδίου νόμου για τη χρηματοδότηση του κράτους ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Επίσης θα θίξει και το ζήτημα του σχεδίου νόμου για να προσφερθεί αμερικανική υποστήριξη στην Ουκρανία, στο Ισραήλ και στην Ταϊβάν, καθώς το αδιέξοδο παραμένει.

Η διαφωνία στο Κογκρέσο για το πώς θα αποτραπεί το “κλείσιμο” των κρατικών υπηρεσιών κάθε άλλο πάρα έχει διευθετηθεί μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων και ο χρόνος γίνεται ασφυκτικά πιεστικός.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, επισήμανε χθες πως δεν έχει κλειστεί ακόμη συμφωνία και αξίωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον να «επιταχύνει», να κλείσει συμβιβασμό, παρά την αντίσταση που προβάλλεται από την πιο συντηρητική πτέρυγα της παράταξής του.

Αργότερα χθες, ο κ. Τζόνσον διαβεβαίωσε μέσω X (του πρώην Twitter) ότι οι Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με καλή πίστη και υποστήριξε ότι πολλά από τα ζητήματα που εκκρεμεί να διευθετηθούν είναι απαιτήσεις που πρόβαλαν οι Δημοκρατικοί εκ των υστέρων. Συμπλήρωσε πως ευελπιστεί να υπάρξει αποτέλεσμα «το συντομότερο δυνατόν».

Η τρέχουσα χρηματοδότηση εξαντλείται την 1η Μαρτίου για κάποιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Μεταφορών. Για άλλες, όπως το υπουργείο Άμυνας, η προθεσμία είναι η 8η Μαρτίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση έφθασε πολύ κοντά στο shutdown το φθινόπωρο, όταν σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι έπαυσαν τον πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι εξαιτίας συμφωνίας του για την προσωρινή χρηματοδότηση του κράτους με τον κ. Σούμερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος