ΗΠΑ: Στις 11 Απριλίου ο Τζ.Μπάιντεν υποδέχεται τους ηγέτες της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων στην πρώτη τριμερή σύνοδο κορυφής

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα καλωσορίσει τους ηγέτες των Φιλιππίνων και της Ιαπωνίας για μια κοινή σύνοδο κορυφής στις 11 Απριλίου στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος. Είναι η  πρώτη κοινή σύνοδος μεταξύ των τριών χωρών που ανησυχούν για την άνοδο της Κίνας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Fumio Kishida, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ferdinand Marcos, και ο Αμερικανός Πρόεδρος θα υπερασπιστούν μαζί «ένα κοινό όραμα για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό», δήλωσε σε δήλωση η εκπρόσωπος της αμερικανικής εκτελεστικής εξουσίας, Karine Jean- Pierre, αναφερόμενη στην Κίνα.

Η αυξανόμενη ισχύς της Κίνας στην περιοχή ανησυχεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλούς από τους συμμάχους τους, ωθώντας τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους απέναντι σε αυτόν τον κοινό αντίπαλο.

Η σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί την επομένη της κρατικής επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα, που έχει ήδη ανακοινωθεί. Και ο Τζο Μπάιντεν θα δεχθεί τον Πρόεδρο Μάρκος για διμερή συζήτηση μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής.

Η Κίνα κατηγόρησε πρόσφατα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρησιμοποιούν τις Φιλιππίνες ως «πιόνι» στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μετά από πολλά επεισόδια γύρω από τις βραχονησίδες που αμφισβητούν οι δύο ασιατικές χώρες.

Στη σύνοδο κορυφής της 11ης Απριλίου, «οι ηγέτες θα επιβεβαιώσουν τις σταθερές συμμαχίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Φιλιππίνων και μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας», δήλωσε επίσης η Karine Jean-Pierre .

Τον Νοέμβριο, οι ηγέτες των Φιλιππίνων και της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για μια αμυντική συμφωνία που θα επιτρέψει την ανάπτυξη στρατευμάτων και από τις δύο χώρες στα εδάφη τους.

Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Φιλιππινέζο ομόλογό του για την «αταλάντευτη» υποστήριξή του κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στον Λευκό Οίκο τον Μάιο του 2023, υποσχόμενος να «υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό» του στρατού των Φιλιππίνων.

Από την άλλη, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε τον Κισίντα και τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του στην κατοικία του στο Καμπ Ντέιβιντ, πριν από λίγους μήνες, για μια σύνοδο κορυφής που έμελλε να μεταφέρει, αυτή τη φορά, ένα σταθερό μήνυμα ενότητας στο Πεκίνο.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, τον Νοέμβριο στην Καλιφόρνια, οι δύο ηγέτες ανανέωσαν τον διάλογο, χωρίς να μειώσουν πραγματικά τον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Πηγή: agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος