ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα το ένταλμα για την έρευνα στην οικία του Τραμπ – Ανακτήθηκαν 14 κουτιά με άκρως απόρρητα έγγραφα

Array

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τη τροποποιημένη ένορκη κατάθεση που αιτιολογεί την έρευνα του FBI στην ιδιοκτησία του Ντόναλντ Τραμπ, στο Μαρ α Λάγκο.

Το έγγραφο αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως στα στοιχεία που οδήγησαν σε αυτή την άνευ προηγουμένου έρευνα.

Σύμφωνα με το FBI, 14 από τις 15 κουτιά που ανακτήθηκαν νόμιμα από την έπαυλη του Τραμπ, περιείχαν απόρρητα αρχεία, 25 εκ των οποίων συνιστούν έγγραφα με άκρως απόρρητο περιοχόμενο.

Υπεθυμίζεται ότι πράκτορες του FBI που έκαναν έρευνα στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα στις 9 Αυγούστου του 2022, απέσπασαν 11 σετ διαβαθμισμένων εγγράφων, μεταξύ των οποίων και ορισμένα που χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα, ανακοίνωσε την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ γνωστοποίησε επίσης ότι έχει βάσιμες ενδείξεις πως ο πρώην πρόεδρος παραβίασε τον νόμο περί κατασκοπείας.

Οι αποκαλύψεις έγιναν σε νομικά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα τέσσερις ημέρες αφότου πράκτορες του FBI πραγματοποίησαν την έρευνα στην κατοικία του Τραμπ βάσει εντάλματος που ενέκρινε ομοσπονδιακός δικαστής.

Οι πράκτορες του FBI ανέκτησαν περισσότερα από 30 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 20 κουτιά, ντοσιέ με φωτογραφίες, ένα χειρόγραφο σημείωμα και την εκτελεστική άδεια χάριτος για τον σύμμαχο του Τραμπ και μακροχρόνιο σύμβουλο του Ρότζερ Στόουν, όπως προκύπτει από τον κατάλογο των αντικειμένων που αφαιρέθηκαν από το ακίνητο. Στη λίστα περιλαμβάνονταν επίσης πληροφορίες για τον «πρόεδρο της Γαλλίας».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το «άκρως απόρρητο» είναι το υψηλότερο επίπεδο διαβάθμισης, που προορίζεται για τις πιο στενά φυλασσόμενες πληροφορίες εθνικής ασφάλειας της χώρας. Συνήθως φυλάσσονται σε ειδικές κυβερνητικές εγκαταστάσεις, επειδή η αποκάλυψή τους θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην εθνική ασφάλεια.

Πηγές: The Associated Press, The Wasington Post, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος