ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα τα «άκρως απόρρητα» αρχεία της δολοφονίας του JFK – Νέες θεωρίες συνωμοσίας

«Τα άκρως απόρρητα αρχεία δολοφονίας του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι κυκλοφόρησαν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ», αναγέλλουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και περιλαμβάνουν την «αποκάλυψη» ότι ο πρώην πεζοναύτης Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ συναντήθηκε με πράκτορα της KGB στις 23 Σεπτεμβρίου 1963, ακριβώς δύο μήνες πριν από την δολοφονία. Τα αρχεία ξεπερνούν τα 1500 και ενώ το επιτελείο Μπάιντεν υποσχόταν «πλήρη διαφάνεια 58 χρόνια μετά», οι πολύμηνες καθυστερήσεις που αποδόθηκαν στην πανδημία και η ανακοίνωση ότι δεν θα κυκλοφορήσουν όλα τα αρχεία, προκαλούν αντιδράσεις.

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα τα «άκρως απόρρητα» αρχεία της δολοφονίας του JFK – Νέες θεωρίες συνωμοσίας

Στα αρχεία περιλαμβάνονται υπομνήματα που περιγράφουν ανώνυμα τηλεφωνήματα στην αμερικανική πρεσβεία  στην Καμπέρα της Αυστραλίας, ένα χρόνο πριν από την δολοφονία, «να προειδοποιούν ότι η Σοβιετική ηγεσία σχεδίαζε να σκοτώσει τον Κένεντι», ενώ περιγράφεται και η συνάντηση του Όσβαλντ με πράκτορα της KGB στη Σοβιετική Πρεσβεία στο Μεξικό, το 1963.

Η σύζυγος του Όσβαλντ, Μαρίνα, η οποία ήταν Ρωσίδα, αναφέρεται σε όλα τα αρχεία και μάλιστα περιλαμβάνεται κατάθεση Μαροκινού «φίλου της», που μετά την δολοφονία επικοινώνησε με τη CIA.

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα τα «άκρως απόρρητα» αρχεία της δολοφονίας του JFK – Νέες θεωρίες συνωμοσίας

Η συνάφεια όλων αυτών των στοιχείων με την έρευνα δεν είναι γνωστή, επισημαίνει η εφημερίδα Daily Mail.

Ο Όσβαλντ τηλεφώνησε στη Σοβιετική Πρεσβεία την 1η Οκτωβρίου και μιλώντας σπασμένα ρωσικά, ρώτησε εάν υπήρχε «κάτι που να αφορούσε το τηλεγράφημα προς την Ουάσιγκτον» αναφέρεται σε άλλο έγγραφο.

 «Νέες θεωρίες  συνωμοσίας καθώς δεν θα κυκλοφορήσουν όλα τα αρχεία»

Οι φάκελοι συλλέχθηκαν από επιτροπή που συγκροτήθηκε από το Κογκρέσο το 1992. Η έρευνα ολοκληρώθηκε το 1997 με σχετική έκθεση, αλλά χιλιάδες έγγραφα κρατήθηκαν απόρρητα από την κυβέρνηση. Τα αρχεία που θα παραμείνουν μυστικά μέχρι τον επόμενο Δεκέμβριο για περαιτέρω εξέταση από τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας.

Η οικογένεια Κένεντι είναι μεταξύ εκείνων που έχουν επανειλημμένα ζητήσει να δημοσιοποιηθούν τα έγγραφα.

Νωρίτερα αυτό το έτος, ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Jr., ανιψιός του πρώην πρόέδρου, μίλησε για πλήγμα κατά της δημοκρατίας, εκφράζοντας αγνάκτηση για τα αρχεία που θα παραμείνουν μυστικά.

«Υποτίθεται ότι δεν έχουμε μυστικές κυβερνήσεις εντός της κυβέρνησης»

«Τι θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη μη δημοσιοποίηση αυτών των εγγράφων 58 χρόνια μετά;», έγραψε ο Ρόμπερτ Κένεντι Jr στο Politico τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο πρώην βουλευτής Πάτρικ Κένεντι, γιος του εκλιπόντος γερουσιαστής Τεντ Κένεντι, επέκρινε επίσης την απόφαση: «Νομίζω ότι για το καλό της χώρας, όλα πρέπει να δημοσιοποιηθούν για την ίδια την ιστορία του έθνους μας», είπε.

Ο Πρόεδρος σκοτώθηκε το 1963 από τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ στο Ντάλας του Τέξας.

Ο Όσβαλντ αρνήθηκε ότι πυροβόλησε τον JFK  και σκοτώθηκε δύο μέρες αργότερα. Κατηγορήθηκε επίσης ότι πυροβόλησε τον αστυνομικό JD Tippit.

Ο Όσβαλντ, πρώην πεζοναύτης και λάτρης του μαρξισμού,  δολοφονήθηκε δύο ημέρες αργότερα, από τον ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου του Ντάλας, Τζακ Ρούμπι, ο οποίος ως κίνητρο αναφέρθηκε στην οργή για τη δολοφονία του Κένεντι .

Ο Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί δημοσιοποίηση μέχρι τον Οκτώβριο

Ο Αμερικανός Πρόεδρος καλείται να απαντήσει γιατί η κυβέρνηση «δεν κοινοποιεί τα πάντα» ενώ για την καθυστέρηση από τον Οκτώβριο επικαλέσθηκε δυσκολίες λόγω της πανδημίας.

«Επειδή χρειάστηκε η κυβέρνηση τόσο πολύ χρόνο, ό,τι κι αν αποκαλυφθεί κανείς δεν πρόκειται να το πιστέψει», είπε αξιωματούχος στο CNN.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την δημοσιοποίηση 10.000 φακέλων για τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι, ωστόσο αποφάσισε να αναβάλει την αποκάλυψη ορισμένων «ευαίσθητων» εγγράφων, δίνοντας έξι μήνες προθεσμία για να του εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει αυτά να δοθούν στη δημοσιότητα.

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα τα «άκρως απόρρητα» αρχεία της δολοφονίας του JFK – Νέες θεωρίες συνωμοσίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος