ΗΠΑ: Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός – CBS: Η αύξηση επιτοκίων «δεν βοήθησε»

Ο πληθωρισμός σημείωσε νέο ρεκόρ 40 ετών τον Ιούνιο, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 9,1%, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, επισημαίνοντας ότι είναι η πλέον ραγδαία αύξηση από το 1981.

Η βενζίνη, τα τρόφιμα και η στέγαση κυριαρχούν στις αυξήσεις του Ιουνίου.

Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος  εξαιρεί τρόφιμα και ενέργεια (στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή) αυξήθηκε 5,9% τους τελευταίους 12 μήνες, που συνιστά επιβράδυνση σε σχέση με τον Μάιο.

Οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο Ιούνιος μπορεί τελικά να είναι ο πιο καυτός μήνας για τις τιμές καταναλωτή αλλά προειδοποιούν ότι θα εξαρτηθεί από το τι θα συμβεί στις τιμές της ενέργειας, κάτι που παραμένει άγνωστο.

Οι τιμές της ενέργειες αυξήθηκαν κατά 41,6% σε έναν χρόνο, τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει παρατηρηθεί από τον Απρίλιο του 1980. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ), η μέση τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ ξεπέρασε τον περασμένο μήνα τα 5 δολάρια ανά γαλόνι (περίπου 3,8 λίτρα), γεγονός πρωτοφανές για τη χώρα.

Στα τρόφιμα, καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 1981, με 10,4% σε ετήσια βάση.

Ο υψηλός πληθωρισμός ψαλιδίζει την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών και συνιστά απειλή για την ανάπτυξη αφού η κατανάλωση είναι ο κινητήριος μοχλός για την αμερικανική οικονομία.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες, καθώς προσπαθεί «να τιθασεύσει» τις αυξανόμενες τιμές.

Πηγή:CBS

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος