ΗΠΑ: Σε διακοπή των σχέσεων της Λευκορωσίας με τη Ρωσία προτρέπει η εξόριστη μορφή της αντιπολίτευσης Σ. Τιχανόφσκαγια

Η  Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια αντιφρονούσα της κυβέρνησης της Λευκορωσίας, η οποία βρέθηκε στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, προέτρεψε τη χώρα της να διακόψει τις σχέσεις της με την «αποικιοκρατική» γείτονα της, τη Ρωσία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η  Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια αντιφρονούσα  της  κυβέρνησης της Λευκορωσίας, η οποία βρέθηκε στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, προέτρεψε τη χώρα της να διακόψει τις σχέσεις της με την «αποικιοκρατική» γείτονά της, τη Ρωσία, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είναι καιρός να αντισταθούμε στην ανάμειξη της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Η Μόσχα «υποστηρίζει το παράνομο καθεστώς» και «διενεργεί αποικιοκρατικές πράξεις», κατηγόρησε η 40χρονη  αντίπαλος, που έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του 2020 έναντι του Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για τρεις δεκαετίες.

Αναγκασμένη να ζήσει εξόριστη, η Svetlana Tihanovskaia έγινε το σύμβολο των δημοκρατικών δυνάμεων στη Λευκορωσία και εχθρός ενός καθεστώτος του οποίου τις βίαιες καταχρήσεις καταγγέλλει ακούραστα.

Από την Ουάσιγκτον ζήτησε από τους συμπατριώτες της να διακόψουν τις «στενές σχέσεις με τον Ρώσο επιτιθέμενο». «Ο στρατιωτικός επιτιθέμενος χρησιμοποιεί ελεύθερα το έδαφος, τον εναέριο χώρο μας για να επιτεθεί και να απειλήσει την Ουκρανία», είπε, ζητώντας από τον ρωσικό στρατό «να αποσυρθεί πλήρως από τη Λευκορωσία».

Στις αρχές Μαρτίου, δικαστήριο στη Λευκορωσία την καταδίκασε ερήμην σε 15 χρόνια φυλάκιση, σε ένα πλαίσιο σκληρής καταστολής που ενορχηστρώθηκε από το καθεστώς Λουκασένκο.

Η συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχε οργανώθηκε από δύο γερουσιαστές που ηγούνται μιας κοινοβουλευτικής ομάδας που υποστηρίζει την αντιπολίτευση στη Λευκορωσία.

«Ο κ. Λουκασένκο επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί το κυρίαρχο έδαφος της Λευκορωσίας για την προώθηση του επεκτατικού σχεδίου του κ. Πούτιν και τη διευκόλυνση αδικαιολόγητων επιθέσεων κατά της Ουκρανίας», κατήγγειλε η, γερουσιαστής του Νιού Χάμσαϊρ ,  Jeanne Shaheen .

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος