ΗΠΑ-Ρωσία: Συνελήφθη ως ύποπτος για κατασκοπεία ο ανταποκριτής της Wall Street Journal στη Μόσχα

"Η ρωσική αντικατασκοπεία απέτρεψε την παράνομη δραστηριότητα του διαπιστευμένου ανταποκριτή του γραφείου στη Μόσχα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, υπηκόου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ίβαν Γκερσκόβιτς», ανέφερε η FSB

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε ότι ο ανταποκριτής της Wall Street Journal Ίβαν Γκερσκόβιτς συνελήφθη στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ των Ουραλίων ως ύποπτος για κατασκοπεία. Εναι ο πρώτος δημοσιογράφος των Ηνωμένων Πολιτειών που συλλαμβάνεται με αυτές τις κατηγορίες, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και το γεγονός χαρακτηρίζεται ήδη ως οξύ διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.

Η FSB ισχυρίστηκε ότι, κατόπιν οδηγιών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Γκέρσκοβιτς «συνέλεγε πληροφορίες για μια από τις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, που συνιστά κρατικό μυστικό».

“Η ρωσική αντικατασκοπεία απέτρεψε την παράνομη δραστηριότητα του διαπιστευμένου στο υπουργείο Εξωτερικών ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, υπηκόου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ίβαν Γκερσκόβιτς», ανέφερε η FSB σε ανακοίνωσή της την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων διευκρινίζοντας ότι ο δημοσιογράφος ήταν ύποπτος για «κατασκοπεία» προς όφελος της Ουάσιγκτον.

Ο δημοσιογράφος βρισκόταν στο Αικατερίνμπουργκ για αρκετές εβδομάδες, μεταδίδοντας για τη στάση της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία και για την ομάδα μισθοφόρων Wagner. 

Η ημερομηνία της σύλληψής του δεν έγινε γνωστή. Ο Γκέρσκοβιτς μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών εάν καταδικαστεί για κατασκοπεία.

Στην τελευταία του δημοσιευμένη ανταπόκριση με τίτλο «Η οικονομία της Ρωσίας αρχίζει να καταρρέει», ο Γκέρσκοβιτς αναφερόταν στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αναφέροντας ενδεκτικά ότι τα έσοδα της ρωσικής κυβέρνησης «συμπιέζονται».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος