ΗΠΑ: Πύρινοι στρόβιλοι στην έρημο Μοχάβι

Στρόβιλοι φωτιάς δημιουργήθηκαν στην έρημο Μοχάβι, όπου εξακολουθεί να μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά, ανέφεραν σήμερα οι αμερικανικές αρχές.

Η πυρκαγιά ξέσπασε την Παρασκευή και έχει εξαπλωθεί σε μια έκταση 300 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα σύνορα της Καλιφόρνιας με τη Νεβάδα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν περισσότεροι από 250 πυροσβέστες για να τη θέσουν υπό έλεγχο, σύμφωνα με ενημέρωση του Γραφείου Διαχείρισης Γης (BLM) που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ.

«Ο άνεμος έχει μεγάλο αντίκτυπο στην συμπεριφορά των πυρκαγιών», αναφέρει η ομοσπονδιακή υπηρεσία, υπογραμμίζοντας ότι «σε ορισμένες τοποθεσίες, οι πυροσβέστες που επιχειρούν στο βόρειο μέτωπο παρατήρησαν στροβίλους φωτιάς».

Οι πύρινοι στρόβιλοι είναι απρόβλεπτοι και εξαιρετικά επικίνδυνοι για τους πυροσβέστες, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν νέες εστίες σε μεγάλη απόσταση.

Χθες Κυριακή, οι φλόγες σε περιοχή της Νεβάδας έφθαναν σε ύψος τα έξι μέτρα. Μέχρι στιγμής, δεν έχει χρειαστεί να εκδοθεί εντολή εκκένωσης κατοικημένης περιοχής.

Η καταστροφή στην έρημο Μοχάβι είναι ανυπολόγιστη, μια προστατευόμενη περιοχή για τη βιοποικιλότητά της. Εκτός από τις χελώνες, τις αλεπούδες και τους λύγκες, στην περιοχή φύονται βραχύφυλλα γιούκα (Joshua trees) – ένα ιδιαίτερο είδος, χαρακτηριστικού της αμερικανικής Δύσης, που κόσμησε το εξώφυλλο άλμπουμ του ροκ συγκροτήματος U2.

Τον Ιούνιο, το κοινοβούλιο της Καλιφόρνιας ψήφισε νόμο που προβλέπει τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την προστασία τους. Το 2020 περίπου 1,3 εκατ. Joshua trees είχαν γίνει στάχτη από πυρκαγιά σε αυτήν την αμερικανική πολιτεία.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην έρημο Μοχάβι καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστών, επισημαίνει το BLM.

Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια της πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε εν μέσω κύματος καύσωνα. Ο φετινός Ιούλιος ήταν ένας από τους πιο θερμούς στο Λας Βέγκας της Νεβάδας. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στη γειτονική Αριζόνα: στο Φοίνιξ ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 43,3 βαθμούς Κελσίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος