ΗΠΑ: Πρώτη μεταφορά στην Ουκρανία κατασχεμένων χρημάτων από Ρώσο μεγιστάνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μετέφεραν στην Ουκρανία, για πρώτη φορά, χρήματα που κατασχέθηκαν από Ρώσο ολιγάρχη και άλλα ποσά από παρόμοιες πηγές θα δοθούν στην κυβέρνηση του Κιέβου, ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Merrick Garland.

Το ποσό των 5,3 εκατομμυρίων δολαρίων, που κατασχέθηκε από τους λογαριασμούς του Ρώσου ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέεφ. Ο εισαγγελέας είπε πως «έχει μεταφερθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και θα διατεθεί για αυτόν τον σκοπό». Σε συνέντευξή του σε δελτίο ειδήσεων πρόσθεσε πως «αυτή είναι η πρώτη μεταφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατασχεμένων ρωσικών κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αλλά όχι η τελευταία».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τον Μάρτιο του 2022, λίγο μετά την έναρξη της εισβολής, τη δημιουργία ενός πυρήνα επιφορτισμένο με τη δίωξη των «διεφθαρμένων Ρώσων ολιγαρχών» και όλων εκείνων που παραβιάζουν τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον κατά της Μόσχας. Έκτοτε, οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει κυρώσεις και έχουν μπλοκάρει πλοία και αεροπλάνα αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και έχουν παγώσει εκατοντάδες εκατομμύρια περιουσιακά στοιχεία που κατείχαν μέλη της ρωσικής ελίτ σε αμερικανικούς λογαριασμούς.

Ο Κονσταντίν Μαλοφέεφ, κατηγορήθηκε απο τις ΗΠΑ ως μία από τις κύριες πηγές χρηματοδότησης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Παράλληλα, η αμερικανική δικαιοσύνη τον κατήγγειλε ότι προσπάθησε να αποκτήσει και να διαχειριστεί κρυφά ιδρύματα μέσων ενημέρωσης από όλη την Ευρώπη, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που τον αφορούν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έχει εκφράσει την πρόθεση του από την αρχή της σύγκρουσης να χρησιμοποιηθούν τα κατασχεθέντα αγαθά για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Αλλά για να γίνει αυτό, οι αρχές πρέπει να αποδείξουν ότι τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο.

Πηγή: Agerpres.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος