ΗΠΑ: Περισσότερες από 40 πολιτείες μηνύουν τη Meta και κατηγορούν τα δίκτυα της ότι είναι επιβλαβή για τους νέους

Ένας συνασπισμός 41 πολιτειών των Ηνωμένων Πολιτειών  και η Περιφέρεια της Κολούμπια μήνυσαν τη Meta (μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram και WhatsApp) χθες Τρίτη και υποστήριξαν ότι τα κοινωνικά τους δίκτυα Instagram και Facebook είναι εθιστικά και επιβλαβή για τα παιδιά.

Αυτή η νομική ενέργεια είναι η πιο σημαντική προσπάθεια των κρατικών αρχών να σταματήσουν τις  επιπτώσεις των κοινωνικών δικτύων στην ψυχική υγεία  των ανηλίκων και να αναγκάσουν τη Meta να αλλάξει τα χαρακτηριστικά των δικτύων της λόγω της «επικινδυνότητας» τους , σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται, για νεότερους χρήστες.

Τουλάχιστον 33 πολιτείες, μεταξύ των οποίων το Κολοράντο και η Καλιφόρνια, έχουν καταθέσει κοινή αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βόρειας Περιφέρειας της Καλιφόρνια. Ξεχωριστά, άλλοι γενικοί εισαγγελείς στην Ουάσιγκτον, DC και οκτώ πολιτείες υποβάλλουν ξεχωριστές καταγγελίες σε ομοσπονδιακά, πολιτειακά ή τοπικά δικαστήρια.

Το μπαράζ των αγωγών έχει τις ρίζες του σε μια  έρευνα του 2021  σχετικά με τους διάφορους τρόπους με τους οποίους ο τεχνολογικός τιτάνας συμβάλλει σε προβλήματα ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων.

Το 2021,  η Wall Street Journal  εξέθεσε σε μια έκθεση που συντάχθηκε με εσωτερικές πληροφορίες πώς το Instagram  επιδείνωσε την αντίληψη των χρηστών  – ιδιαίτερα των κοριτσιών και των εφήβων –  για το σώμα τους και σημείωσε ότι η εταιρεία γνώριζε αυτό το πρόβλημα.

Έκτοτε, ορισμένες πολιτείες όπως το Αρκάνσας και η Γιούτα έχουν ψηφίσει νόμους που απαγορεύουν σε παιδιά κάτω των 13 ετών να έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απαιτούν από τους έφηβους κάτω των 18 ετών να λαμβάνουν γονική συναίνεση για πρόσβαση στους ιστότοπους.

Η Καλιφόρνια ψήφισε νόμους που απαιτούν από τις εταιρείες τεχνολογίας να εξετάζουν τις πλατφόρμες τους για πιθανούς κινδύνους και προβλήματα.

Πηγή: RTVE.es

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος