ΗΠΑ:Περιοδεία Μπλίνκεν στην Λατινική Αμερική

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ξεκινά σήμερα Δευτέρα 3/10/2022 περιοδεία στη Λατινική Αμερική με στόχο να επαναβεβαιώσει τους δεσμούς της Ουάσινγκτον με σημαντικές συμμαχικές χώρες, μετά τη νίκη πολλών υποψηφίων της αριστεράς στις προεδρικές εκλογές.

Η περιοδεία του Μπλίνκεν ξεκινά μία ημέρα μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, στις οποίες ο αριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κέρδισε με μικρότερο του αναμενόμενου ποσοστό τον απερχόμενο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου με τον δεύτερο γύρο των εκλογών να έχει προγραμματιστεί για τις 30 Οκτωβρίου.

Ο Αμερικανός υπουργός εξέφρασε σε ανάρτησή του στο Twitter χθες Κυριακή το βράδυ την ικανοποίησή του για τον επιτυχή πρώτο γύρο των εκλογών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «και ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί με το ίδιο ειρηνικό πνεύμα».

Εξάλλου το Σάββατο ανακοινώθηκε ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας, η οποία εντάσσεται σε ένα πλαίσιο αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο χωρών, αν και η Ουάσινγκτον δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία στις εκλογές του 2018.

Μάχη κατά των ναρκωτικών

Σήμερα και αύριο ο Μπλίνκεν θα βρεθεί στη Μπογοτά, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος τον Αύγουστο έγινε ο πρώτος αριστερός πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας.

Στην αντζέντα των συζητήσεων των δύο αντρών είναι η μάχη κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και οι επιπτώσεις της στην ασφάλεια, την υγεία και το περιβάλλον, καθώς και το μεταναστευτικό.

Στη συνέχεια ο Αμερικανός υπουργός θα μεταβεί στο Σαντιάγο την Τετάρτη, όπου θα συναντηθεί με το 36χρονο αριστερό πρόεδρο της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτιο.

Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών

O Μπλίνκεν θα επισκεφθεί τέλος την Πέμπτη και την Παρασκευή τη Λίμα, όπου θα συνομιλήσει με τον αριστερό πρόεδρο του Περού Πέδρο Καστίγιο καθώς και θα συμμετάσχει στην ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) .

Στη διάρκεια της συνέλευσης, στην οποία συμμετέχουν οι χώρες της αμερικανικής ηπείρου, αναμένεται να υιοθετηθούν πολλές αποφάσεις μεταξύ των οποίων για τον τερματισμό «της ρωσικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας» με κάποιες λατινοαμερικάνικες χώρες να έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους, για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νικαράγουα και για την κατάσταση στην Αϊτή .

Πηγές:ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος