ΗΠΑ: Παρατείνουν ως τον Δεκέμβριο την εξαίρεση από τις κυρώσεις των συναλλαγών της Ευρώπης για την ρωσική ενέργεια

Με το σκεπτικό ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δώσουν χρόνο  στις χώρες της Ευρώπης να μειώσουν τις ενεργειακές εισαγωγές τους από τη Ρωσία,   η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιτρέπει συναλλαγές που συνδέονται με την αγορά ρωσικής ενέργειας ως την 5η Δεκεμβρίου.  Η αρχική πρόβλεψη ήταν ως τις 24 Ιουνίου καθώς  οι ΗΠΑ αποφάσισαν πρόσφατα την επιβολή προοδευτικού εμπάργκο.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών «ανανέωσε την έγκριση του για τις συναλλαγές που σχετίζονται με την ενέργεια ώστε να ευθυγραμμίσουμε τις ρυθμίσεις μας με το χρονοδιάγραμμα της απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού αργού που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπός του.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ παραμένουν απαγορευμένες.

Η ΕΕ αποφάσισε στα τέλη Μαΐου, στο πλαίσιο της έκτης δέσμης κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, την επιβολή προοδευτικού εμπάργκο –με εξαιρέσεις– στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, που θα μειωθούν κατά τα δύο τρίτα.

Η διακοπή των εισαγωγών αργού μεταφερόμενου με δεξαμενόπλοια θα εφαρμοστεί σε έξι μήνες και αυτή πετρελαϊκών προϊόντων σε οκτώ μήνες. Ο εφοδιασμός μέσω του αγωγού Ντρούζμπα αντιθέτως θα συνεχιστεί «προσωρινά», χωρίς να έχει οριστεί κάποια προθεσμία. Ο αγωγός αυτός τροφοδοτεί κυρίως τρεις χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα (Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία).

Τα τάνκερ που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο προς τρίτες χώρες δεν θα μπορούν πλέον να χρηματοδοτούνται, ούτε να ασφαλίζονται από ευρωπαϊκές εταιρείες μετά την παρέλευση των έξι μηνών, ώστε να αποτραπεί η ανακατεύθυνση των εξαγωγών της Μόσχας.

Η μεταπώληση πετρελαϊκών προϊόντων θα απαγορευτεί τους προσεχείς οκτώ μήνες στην ΕΕ καθώς και προς τρίτες χώρες.

Στο ρωσικό φυσικό αέριο, από το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η Ευρώπη, προς το παρόν δεν επιβάλλονται κυρώσεις από τις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος