ΗΠΑ: Παρατείνεται από το Ανώτατο Δικαστήριο η ισχύς του μέτρου για συνοπτικές απελάσεις – Ο Λευκός Οίκος θα σεβαστεί την απόφαση

Array

Με οριακή πλειοψηφία  (5-4) το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι παραμένει σε ισχύ μέτρο που επιβλήθηκε στο αρχικό στάδιο της πανδημίας του νέου κορονοϊού κι επιτρέπει την απέλαση με συνοπτικές διαδικασίες παράτυπων μεταναστών στα αμερικανικά χερσαία σύνορα.

Εναντίον της άρσης του μέτρου, γνωστού με την ονομασία «Title 42», προσέφυγαν οι αρχές 19 πολιτειών, που έλεγαν πως φοβούνται τεράστια αύξηση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα με το Μεξικό.

Το, κατά τα άλλα, “υγειονομικής φύσης” μέτρο επιβλήθηκε τον Μάρτιο του 2020 από την κυβέρνηση του τότε προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Επιτρέπει να απελαύνονται άμεσα μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής που συλλαμβάνονται να έχουν περάσει παράτυπα τα χερσαία σύνορα, ακόμη και σε αιτούντες άσυλο.

Το μέτρο της απέλασης έχει άμεση ισχύ και δεν συνεπάγεται την υποχρέωση οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να επιστρέφονται στη χώρα καταγωγής τους.

Προβλέπονται ορισμένες —σπάνιες— εξαιρέσεις για λιγοστές εθνικότητες, όπως οι Ουκρανοί μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στη χώρα τους την 24η Φεβρουαρίου, καθώς και για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικοί καταγγέλλουν πως το μέτρο καταπατά το διεθνές δίκαιο. Υποστηρίζουν ότι, η τρέχουσα πολιτική ουσιαστικά ενθαρρύνει τους μετανάστες να περνούν κρυφά τα σύνορα αναλαμβάνοντας  μεγάλους κινδύνους για τη ζωή τους.

Όμως το μέτρο παραμένει σε ισχύ ωσότου το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάσει τον φάκελο σε βάθος. Θα ακούσει τον Φεβρουάριο τα επιχειρήματα της μιας και της άλλης πλευράς και αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του το νωρίτερο την άνοιξη.

Αν και η απόφαση αυτή δίνει χρόνο προετοιμασίας στην κυβέρνηση Μπάιντεν για την ενδεχόμενη μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών ο πρόεδρος,  καθώς αναχωρούσε αναχωρούσε από την Ουάσιγκτον για διακοπές, σχολίασε πως το τέλος του «Title 42» θα όφειλε να έχει έλθει «προ πολλού», όμως η κυβέρνησή του θα σεβαστεί την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ενόψει της τελικής απόφασής του, που θα πρέπει να αναμένεται «όπως φαίνεται τον Ιούνιο».

Ως τότε, «είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε» το μέτρο, πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους.

Ο Λευκός Οίκος παρότρυνε με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα μερικές ώρες αργότερα το Κογκρέσο να προωθήσει «μεταρρύθμιση σε βάθος» όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης.

Η κυβέρνησή του αδυνατεί μέχρι σήμερα να θέσει σε εφαρμογή στρατηγική με διάρκεια για τη διαχείριση των αφίξεων στα σύνορα με το Μεξικό, που φθάνουν τα 3.000 χιλιόμετρα.

Οι παράτυπες αφίξεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού σπάνε το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο: ξεπέρασαν τις 200.000 τον Νοέμβριο.

Κατά τη ΜΚΟ International Rescue Committee, το «Title 42» αποτέλεσε τη νομική βάση για την απέλαση σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων από τον Μάρτιο του 2020.

Το ζήτημα της μετανάστευσης παραμένει από πολιτική σκοπιά εκρηκτικό στις ΗΠΑ. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα επιτίθεται ακατάπαυστα στον δημοκρατικό πρόεδρο, τον κατηγορεί πως έκανε τα σύνορα σουρωτήρι.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου χαιρετίστηκε αμέσως από την παράταξη της αντιπολίτευσης, αφού θα γλιτώσει τους «πληθυσμούς που ζουν στα σύνορα» από τον κίνδυνο «να βυθιστούν στο απόλυτο χάος», όπως το βλέπει ο τεξανός βουλευτής Τόνι Γκονσάλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος