ΗΠΑ: Παράνομη η απόλυση δύο εργαζομένων της Amazon

Σύμφωνα με απόφαση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ, αρμόδιας για τις εργασιακές σχέσεις, η Amazon απέλυσε πέρσι εκδικητικά τις δύο εργαζόμενές της –Emily Cunningham και Maren Costa– επειδή εκείνες πίεζαν δημόσια τη γνωστή εταιρεία να περιορίσει το κλιματικό της αποτύπωμα και να εξετάσει τις καταγγελίες του προσωπικού που εργάζεται στις αποθήκες της.

Σε περίπτωση που η Amazon δεν καταλήξει σε συμφωνία με τις δύο εργαζόμενες, η ομοσπονδιακή υπηρεσία θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της, σύμφωνα με σχετική προειδοποίηση. Η εν λόγω απόφαση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς  οι εργαζόμενοι της εταιρείας στην αποθήκη της στο Μπέσεμερ της Αλαμπάμα ψήφισαν την προηγούμενη εβδομάδα (με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας να αναμένονται τις επόμενες ημέρες) για να αποφασίσουν αν θα ενταχθούν σε συνδικάτο.

ΗΠΑ: Παράνομη η απόλυση δύο εργαζομένων της Amazon
Φωτό: AP /Jay Reeves

Μιλώντας για την απόφαση που δικαιώνει τώρα τις δύο πρώην εργαζόμενες, η Cunningham δήλωσε: «Πρόκειται για μια ηθική νίκη και δείχνει πραγματικά ότι βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και στη σωστή πλευρά του νόμου».

Πέρα από την αλλαγή τον πολιτικών της με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, οι δύο γυναίκες ζητούσαν από την Amazon και καλύτερες συνθήκες, για την προστασία των εργαζομένων από τον κορονοϊό εν μέσω της πανδημίας. Πριν από περίπου έναν χρόνο, οι Cunningham και Costa συγκέντρωσαν χρήματα για τους εργαζόμενους στις αποθήκες της εταιρείας, οι οποίοι κινδύνευαν να προσβληθούν από τον SARS-CoV-2 εξαιτίας ελλιπών μέτρων. Μαζί με μηχανικούς και τεχνικούς, οι δύο  απολυμένες απηύθυναν κάλεσμα σε απεργία, στις 24 Απριλίου 2020, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων στις αποθήκες της Amazon, αλλά και για να επισημάνουν την ανάγκη υιοθέτησης περισσότερο οικολογικών πρακτικών από την εταιρεία. Τελικά, οι γυναίκες απολύθηκαν το Πάσχα του 2020.

Από τη μεριά της, η Amazon – o δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στις ΗΠΑ με 800.000 υπαλλήλους- επεσήμανε σε σχετική ανακοίνωση ότι στηρίζει το δικαίωμα των εργαζομένων να επικρίνουν τις συνθήκες εργασίας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να παραβιάζουν τους κανόνες. «Απολύσαμε αυτές τις εργαζόμενες, όχι επειδή μίλησαν δημοσίως για τις συνθήκες εργασίας, την ασφάλεια ή τη βιωσιμότητα, αλλά επειδή παραβίασαν επανειλημμένα τον εσωτερικό κανονισμό», ανέφερε η εταιρεία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες ακριβώς ήταν οι πολιτικές τις οποίες παραβίασαν οι πρώην εργαζόμενες.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία του Jeff Bezos –του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο- διπλασίασε τα καθαρά κέρδη της το 2020, φτάνοντας τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης του διαδικτυακού εμπορίου εν μέσω της πανδημίας Conid-19.

Οι Emily Cunningham και Maren Costa ήταν ανάμεσα στους δεκάδες εργαζόμενους που έχουν προσφύγει στην ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ καταγγέλλοντας την εκδικητική στάση της εταιρείας ενάντια στους υπαλλήλους της. Στις περισσότερες άλλες υποθέσεις ωστόσο, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την απουσία μέτρων ασφαλείας κατά την πανδημία του κορονοϊού. Είναι γεγονός πάντως ότι η Amazon δέχεται συχνά επικρίσεις, τόσο σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας για όσους δουλεύουν στις αποθήκες της όσο και σε σχέση με την πολιτική της για το περιβάλλον.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters

Φωτογραφίες Assοciated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος