ΗΠΑ: Παγώνει με απόφαση εφετείου το πρόγραμμα προστασίας των «Ονειροπόλων»

Array

Ομοσπονδιακό εφετείο έκρινε την Τετάρτη ότι το πρόγραμμα που προστατεύει εκατοντάδες χιλιάδες νέους μετανάστες από την απέλαση ήταν παράνομο. Ωστόσο γνωμοδότησε ότι οι τρέχοντες εγγεγραμμένοι θα μπορούσαν να ανανεώσουν το καθεστώς τους και παρέπεμψε την υπόθεση σε κατώτερο δικαστήριο για να εξετάσει έναν νέο κανονισμό που εκδόθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ομάδα τριών δικαστών του Συντηρητικού Εφετείου των ΗΠΑ για το 5ο Circuit επικύρωσε την απόφαση ενός κατώτερου δικαστηρίου κατά του προγράμματος, που ονομάζεται Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA), αλλά έστειλε την υπόθεση πίσω, υπό το φως ενός νέου κανονισμού που εκδόθηκε τον Αύγουστο.

Η απόφαση είναι αντίθετη με τις προθέσεις  του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είπε ότι επιθυμεί μια μόνιμη πορεία προς την υπηκοότητα για τους αποδέκτες του DACA – γνωστούς ως «Ονειροπόλοι».

Το δικαστήριο επέτρεψε στους σημερινούς 594.000 εγγεγραμμένους στο DACA να διατηρήσουν την κατάσταση τους, ωστόσο εξακολουθεί να αποκλείει νέες αιτήσεις.

Το Εφετείο αιτιολόγησε  την απόφαση του με το σκεπτικό ότι δεν είχε αρκετές πληροφορίες για να αποφανθεί υπό το φως του νέου κανονισμού, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ στις 31 Οκτωβρίου, αλλά σημείωσε ότι η υπόθεση πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό.

Το DACA είναι πρόγραμμα της κυβέρνησης Ομπάμα το 2012, στην οποία ο Τζο  Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος.

Οι αποδέκτες του DACA αντιμετώπισαν χρόνια αβεβαιότητας και νομικής διαμάχης. Ο προκάτοχος του Μπάιντεν, ο πρώην Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προσπάθησε να τερματίσει το πρόγραμμα, αλλά τον εμπόδισε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος