ΗΠΑ: Ως «μη εποικοδομητική» κρίνεται η απάντηση της Τεχεράνης για τα πυρηνικά της

Array

Ιδιαιτέρως επιφυλακτικό εμφανίζεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ  σε ότι αφορά την απάντηση της Τεχεράνης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν. Ο αναπληρωτής  εκπρόσωπος Βεντάντ Πατέλ τη χαρακτήρισε «μη εποικοδομητική» και πρόσθεσε ότι οι απάντηση των ΗΠΑ  θα δοθεί μέσω της Ε.Ε

Όπως όλα δείχνουν σύμφωνα με έμπειρους παρατηρητές, απομακρύνεται ενδεχομένως η προοπτική της προσεχούς επανόδου όλων των μερών στην τήρηση της ιστορικής διεθνούς συμφωνίας του 2015.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι λάβαμε την απάντηση του Ιράν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Βεντάντ Πατέλ, «Τη μελετάμε, και θα απαντήσουμε μέσω της ΕΕ, όμως δυστυχώς δεν είναι εποικοδομητική», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Μόλις προχθές ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ, δήλωνε πως ελπίζει ότι θα έχει οριστικοποιηθεί συμφωνία «τις προσεχείς ημέρες».

Την 8η Αυγούστου, η ΕΕ παρουσίασε αυτό που χαρακτήρισε το τελικό κείμενο για την αποκατάσταση της ισχύος της συμφωνίας του 2015 —επισήμως του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ)—, από την οποία απέσυρε μονομερώς τη χώρα του ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ιράν πρότεινε τροποποιήσεις, τις οποίες γενικά αποδέχθηκαν οι Ευρωπαίοι, και στις οποίες οι ΗΠΑ απάντησαν μέσω των μεσολαβητών.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καράνι είχε δηλώσει νωρίτερα χθες πως η Τεχεράνη έστειλε νέα απάντηση έπειτα από αυτή των ΗΠΑ. Διαβεβαίωσε πως ήταν «εποικοδομητική».

Οι διαπραγματεύσεις για το ΚΟΣΔ, που άρχισαν πριν από δεκαέξι μήνες, είχαν ανασταλεί και ξανάρχισαν στις αρχές Αυγούστου, έχουν σκοπό να επανέλθουν όλα τα μέρη στην τήρηση των διατάξεων του κειμένου που είχε υπογραφτεί το 2015 από την Τεχεράνη, τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) και τη Γερμανία.

Το ζήτημα των επιθεωρήσεων παραμένει εξαιρετικά νευραλγικό για τη μια και την άλλη πλευρά. Η Τεχεράνη ζήτησε πρόσφατα να κλείσει έρευνα του ΔΟΑΕ για ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου σε τρεις αδήλωτες εγκαταστάσεις στο παρελθόν, πριν από το 2003, κάτι που ο επικεφαλής του Οργανισμού, ο Ραφαέλ Γκρόσι, απορρίπτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος