ΗΠΑ: Όλο και πιο κοντά στο χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ο Τραμπ – Τι σηματοδοτεί η νίκη στο Νιου Χάμσαϊρ

Με ποσοστό μεγαλύτερο του 54% στο Νιου Χαμσάιρ έναντι 43% της Νίκι Χέιλι, ο Ντόναλντ Τραμπ προβάλει ξεκάθαρα αυτή τη στιγμή ως ο αδιαφιλονίκητος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα. Με τη νίκη του κατέστρεψε το σχέδιο της μοναδικής, πλέον, αντιπάλου του που ήθελε το ποσοστό του να διατηρηθεί κάτω από το 50% για να μπορεί να ισχυριστεί ότι οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να εγκαταλείψει ο Τραμπ. Ωστόσο, η πρώην πρέσβειρά του στον ΟΗΕ, αναγκάστηκε να τον συγχαρεί.

«Θέλω να συγχαρώ τον Ντόναλντ Τραμπ για την αποψινή του νίκη. Την κέρδισε. Και θέλω να το παραδεχτώ αυτό», είπε η Νίκι Χέιλι.

Και με το βλέμμα στραμμένο στην πολιτεία από την οποία προέρχεται, τη Νότια Καρολίνα, για τις προκριματικές του Φεβρουαρίου, δήλωσε πολιτικά «ζωντανή».

«Αυτός ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμη. Δεκάδες πολιτείες θα ακολουθήσουν. Και ακολουθεί η αγαπημένη μου, Νότια Καρολίνα», τόνισε.

Η τελευταία νίκη Τραμπ, με αμέτρητες δικαστικές περιπέτειες μπροστά του, θεωρείται σημαντική γιατί πήρε το κλειδί μιας πολιτείας όπου κυριαρχούν οι μετριοπαθείς και οι ανεξάρτητοι Ρεπουμπλικανοί. Απέσπασε την υποστήριξη της εργατικής τάξης χωρίς ανώτατη εκπαίδευση, κυριάρχησε σε αυτούς που κερδίζουν λιγότερα από 50.000 δολάρια ετησίως και υιοθετούν τον ισχυρισμό του ότι η χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, οι Δημοκρατικοί της πολιτείας, έδωσαν μια συμβολική αλλά σημαντική νίκη για εκκίνηση στον νυν πρόεδρο.

Συνέβη το εξής παράδοξο. Το Δημοκρατικό Κόμμα, επίσημα, ξεκινάει την κούρσα από τη Νότια Καρολίνα. Όμως το Νιου Χαμσάιρ αρνήθηκε να υπακούσει στο Κόμμα. Ο πρόεδρος όμως το έπραξε, δεν κατέβηκε τυπικά ως υποψήφιος αλλά οι υποστηρικτές του είχαν άλλη γνώμη. Έγραψαν το όνομά του στα ψηφοδέλτια και τον ανέδειξαν νικητή έναντι του βουλευτή Ντιν Φίλιπς.

Επιμέλεια: Ρένα Δημητρίου

Φουντώνουν οι φήμες για υποψηφιότητες Μισέλ Ομπάμα

H χθεσινή νίκη Τραμπ επιβεβαιώνει την κυριαρχία του στο ρεπουμπλικανικό κόμμα και βλέπουμε ότι σταδιακά αρχίζουν και συσπειρώνονται γύρω του παράγοντες και μέλη της παράταξης που παλαιότερα έβλεπαν μια νέα υποψηφιότητα Τραμπ με σκεπτικισμό. Ο ίδιος θεωρεί ότι η Νίκι Χέιλι πρέπει να αποχωρήσει τώρα από την μάχη για να «κερδίζουν χρόνο», όπως λέει, «στο κόμμα και να αρχίσουν την προεκλογική εκστρατεία εναντίον του Μπάιντεν». Όμως η ίδια θα περιμένει να δει τα αποτελέσματα στη Νότια Καρολίνα (όπου ήταν δυο φορές κυβερνήτης) στις 24 Φεβρουαρίου και μετά θα αποφασίσει τι θα κάνει.

Στο στρατόπεδο Μπάιντεν αρχίζουν και προετοιμάζονται για μια προεκλογική μάχη που θα έχει διάρκεια και θα είναι σκληρή, ήδη διαμορφώνεται το επιτελείο του με τοποθετήσεις σημαντικών στελεχών, ενώ και ο ίδιος εχθές αναγνώρισε ότι αντίπαλος του τον Νοέμβριο θα είναι ο Τραμπ.

Σε σχέση με την συζήτηση που έχει ανοίξει για το αν θα εισέλθει στο πολιτικό σκηνικό και η Μισέλ Ομπάμα, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Δεν αποκλείεται αλλά δεν επιβεβαιώνεται και από πουθενά. Το σίγουρο είναι ότι αν συμβεί θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα καθώς πρόκειται για μια προσωπικότητα με τεράστια απήχηση και επιρροή στο δημοκρατικό κόμμα και τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους.

Ανταπόκριση από Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος