ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι παρά τη μειοψηφία τους στη Γερουσία ζητούν την παραπομπή του Τζο Μπάιντεν για διαφθορά

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων, ξεκίνησαν αυτή την Πέμπτη μια διαδικασία παραπομπής κατά του προέδρου Τζο Μπάιντεν για φερόμενο δίκτυο οικογενειακής διαφθοράς. Ελιγμός που δεν θα μπορέσει να αποδώσει αφού δεν έχουν πλειοψηφία στη Γερουσία.

Κατηγορούν τον Μπάιντεν ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του όταν υπηρετούσε ως αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα (μεταξύ 2009 και 2017) για να βοηθήσει τον γιο του Χάντερ και άλλους συγγενείς του σε εικαζόμενες παράτυπες επιχειρηματικές συναλλαγές με την Κίνα.

Ωστόσο, για τους Δημοκρατικούς δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας πολιτικός αντιπερισπασμός να αποσπάσουν την προσοχή από τα δικαστικά προβλήματα του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του φαβορί για την υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Η Επιτροπή Εποπτείας της Κάτω Βουλής, υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών από τον Νοέμβριο του 2022, συγκάλεσε αυτήν την Πέμπτη την πρώτη ακρόαση για την έρευνα και την «παραπομπή» κατά του Μπάιντεν.

Ο Τζέιμς Κόμερ, πρόεδρος της επιτροπής, είπε στην αρχή της συνόδου ότι οι νομοθέτες έχουν «ένα βουνό αποδεικτικών στοιχείων» που θα αποδεικνύουν ότι ο σημερινός πρόεδρος «καταχράστηκε το δημόσιο αξίωμά του προς όφελος της οικογένειάς του».

Εμπειρογνώμονες του νόμου παρακολούθησαν τη συνεδρίαση για να εξετάσουν τα νομικά ζητήματα γύρω από την έρευνα, αλλά δεν παρουσιάστηκαν ούτε μάρτυρες ούτε οριστικά στοιχεία για τη σχέση του Μπάιντεν με τις φερόμενες διεφθαρμένες επιχειρήσεις.

Το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών ορίζει ότι ο πρόεδρος μπορεί να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του σε μια δίκη παραπομπής εάν διέπραξε «υψηλά εγκλήματα ή αδικήματα».

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι προς το παρόν ο στόχος της δίκης για την παραπομπή δεν είναι η απομάκρυνση του προέδρου αλλά η δυνατότητα επέκτασης της έρευνας για τις εικαζόμενες παρατυπίες.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ξεκάθαρο ότι ο ηγέτης της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι, έχει την υποστήριξη του μετριοπαθούς τομέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του για να αποπέμψει τον Μπάιντεν.

Επιπλέον, ακόμη και αν η δίκη της παραπομπής ευδοκιμήσει στην Κάτω Βουλή, θα πρέπει στη συνέχεια να περάσει από τη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία, επομένως οι πιθανότητες επιτυχίας της είναι μηδενικές.

Οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν σήμερα χωρίς επιτυχία να αναγκάσουν την εμφάνιση του Ρούντι Τζουλιάνι, του πρώην δικηγόρου του Τραμπ, τον οποίο κατηγορούν ότι είναι ο εγκέφαλος των «φαρσών» κατά της οικογένειας Μπάιντεν.

Από την κυβέρνηση Τραμπ, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις επιχειρήσεις του Χάντερ Μπάιντεν , ο οποίος κατηγορείται για παράτυπη κατοχή όπλων και έχει επίσης έρευνες για παράτυπες φορολογικές δηλώσεις.

Οι συντηρητικοί έχουν χρησιμοποιήσει τη φιγούρα του γιου του ως όπλο για να δυσφημήσουν τον Μπάιντεν, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδείξει μια άμεση σχέση μεταξύ του σημερινού προέδρου και των επιχειρήσεων του μεγαλύτερου γιου του.

Ο Μπάιντεν επιδιώκει επανεκλογή στις εκλογές του επόμενου έτους, στις οποίες όλα δείχνουν ότι θα αντιμετωπίσει ξανά τον Τραμπ, εναντίον του οποίου υπάρχουν τέσσερις ποινικές διώξεις, δύο από αυτές για τις υποτιθέμενες προσπάθειές του να ανατρέψει τις εκλογές που έχασε το 2020.

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος