ΗΠΑ: οι κρατούμενοι θα μπορούσαν να μειώσουν την ποινή τους με αντάλλαγμα τη δωρεά οργάνων

Ένα νέο νομοσχέδιο που προτείνεται στη Μασαχουσέτη θα επιτρέπει στους κρατούμενους να λαμβάνουν μειωμένες ποινές εάν δωρίσουν τα όργανά τους ή το μυελό των οστών τους

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών της Μασαχουσέτης αναφέρει ότι οι κρατούμενοι μπορούν ήδη να δωρίσουν τα όργανά τους κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους, αλλά μόνο σε άμεσα μέλη της οικογένειάς τους και χωρίς αντάλλαγμα μείωσης της ποινής.

Με τίτλο «Πρόγραμμα δωρεάς μυελού των οστών και οργάνων», η νομοθεσία θα προσφέρει μείωση της ποινής από 60 ημέρες έως ένα έτος σε αντάλλαγμα για δωρεά οργάνων. Αυτό δεν είναι αστείο. Μια πενταμελής «επιτροπή δωρεάς μυελού των οστών και οργάνων» θα συσταθεί εάν η νομοθεσία περάσει. Αυτή θα περιλαμβάνει: έναν συνήγορο για τα δικαιώματα των κρατουμένων, δύο εκπροσώπους από το Τμήμα Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων, έναν ειδικό στη δωρεά οργάνων και ένα άτομο από μια οργάνωση που υποστηρίζει τη δωρεά οργάνων και μυελού των οστών.

Ένας φίλος στη λίστα αναμονής για δωρεά οργάνων

Το νομοσχέδιο προκαλεί ορισμένα μάλλον σοβαρά ηθικά ερωτήματα, όπως σημειώνει το περιοδικό The Lever: «Στην ουσία, το νομοσχέδιο θα ρωτούσε τους κρατούμενους τι είναι πιο σημαντικό για αυτούς: η ελευθερία τους ή τα όργανα και ο μυελός των οστών τους. Ο Κάρλος Γκονζάλεζ, ένας από τους δύο εκπροσώπους της πολιτείας που ηγούνται του σχεδίου, μίλησε στο μικρόφωνο του Whyn για να εξηγήσει πόσο σημαντικό είναι αυτό το σχέδιο, σύμφωνα με τον ίδιο θα διευρύνει τη δεξαμενή δωρητών στην πολιτεία, γεγονός που θα σώσει ζωές.

Σχεδόν 5.000 κάτοικοι της Μασαχουσέτης βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων, σύμφωνα με το BBC, μεταξύ των οποίων και ένας στενός φίλος του Κάρλος Γκονζάλες. «Αγαπώ τον φίλο μου και προσεύχομαι μέσω αυτής της νομοθεσίας να μπορέσουμε να επεκτείνουμε τις πιθανότητες ζωής του, καθώς και οποιουδήποτε άλλου βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση ζωής και θανάτου», δήλωσε.


Η Τζούντιθ Γκαρσία, η δεύτερη υπεύθυνη του προγράμματος, έγραψε στο Twitter: «Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ρύθμιση ή πρακτική δυνατότητα για δωρεά οργάνων ή μυελού των οστών για φυλακισμένους ανθρώπους». Πρόσθεσε σε άλλο σχόλιο ότι το έργο θα αποκαταστήσει επίσης «τη σωματική αυτονομία των φυλακισμένων ατόμων, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να δωρίσουν όργανα και μυελό των οστών».

Είναι απίθανο το νομοσχέδιο να περάσει στην πραγματικότητα, καθώς η κοινή γνώμη παραμένει αρκετά διχασμένη σχετικά με την ιδέα, η οποία μοιάζει βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας ή ουτοπικό βιβλίο, στο οποίο οι πλούσιοι και ισχυροί θα μπορούσαν να αντλούν ό,τι χρειάζονται από τα σώματα φυλακισμένων «υπανθρώπων».

Πηγή: RTBF

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος