ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει επίσκεψη στα σύνορα με το Μεξικό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τα σύνορα με το Μεξικό, μετά και τη συχνή κριτική των Ρεπουμπλικανών ότι η κυβέρνησή του δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την ασφάλεια στα νοτιοδυτικά σύνορα.

«Αυτή είναι η πρόθεσή μου», είπε ο Μπάιντεν, στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για το ταξίδι στα σύνορα. «Τώρα ολοκληρώνουμε τις λεπτομέρειες».
Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι την Πέμπτη θα μιλήσει για την κατάσταση στα σύνορα όπου, όπως είπε, θέλει να δει «ειρήνη και ασφάλεια».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη προγραμματιστεί να ταξιδέψει στην Πόλη του Μεξικού στις 9 Ιανουαρίου για διήμερη επίσκεψη, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Μεξικού Andrés Manuel López Obrador και τον Καναδό πρωθυπουργό Justin Trudeau.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021, έχει αγωνιστεί επιχειρησιακά και πολιτικά με έναν αριθμό ρεκόρ μεταναστών που πιάστηκαν να περνούν παράνομα τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού και η μετανάστευση αναμένεται να είναι στην ατζέντα της συνάντησης.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επέκριναν τον Μπάιντεν ότι ενθαρρύνει τις διελεύσεις μεταναστών με ήπιες πολιτικές ασφάλειας των συνόρων, ενώ αξιωματούχοι λένε ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πιο τακτικό και ανθρώπινο σύστημα.

Ο βουλευτής των ΗΠΑ Kevin McCarthy, ο οποίος είναι υποψήφιος για να γίνει πρόεδρος της Βουλής όταν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν τον έλεγχο της αίθουσας αυτόν τον μήνα, είπε τον Νοέμβριο ότι είχε προσκαλέσει τον Μπάιντεν να επισκεφτεί τα νοτιοδυτικά σύνορα μαζί του.

Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει περιορισμούς της εποχής της πανδημίας για να απελάσει πολλούς Κουβανούς, Νικαραγουανούς και Αϊτινούς μετανάστες που έχουν κολλήσει στα νοτιοδυτικά σύνορα πίσω στο Μεξικό, ενώ θα επιτρέψει σε ορισμένους να εισέλθουν αεροπορικώς για ανθρωπιστικούς λόγους.

Αμερικανός αξιωματούχος είπε τότε στο Reuters ότι το σχέδιο δεν είχε οριστικοποιηθεί και δεν ήταν σαφές εάν θα μπορούσε να ανακοινωθεί πριν από τη συνάντηση στο Μεξικό.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος