ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν ανακρίνεται για τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ανακρίθηκε από τον εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση των απόρρητων εγγράφων που βρέθηκαν στο σπίτι του και που αντιστοιχούν στην περίοδο κατά την οποία ήταν αντιπρόεδρος του χώρα, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ίαν Σαμς, ένας από τους εκπροσώπους του Λευκού Οίκου, διευκρίνισε σε δήλωση που εστάλη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο πρόεδρος υποβλήθηκε σε «εθελοντική ανάκριση» από τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ την Κυριακή και τη Δευτέρα.

«Όπως είπαμε από την αρχή, ο πρόεδρος και ο Λευκός Οίκος συνεργάζονται με αυτήν την έρευνα και παρέχουμε πληροφορίες ενώ είμαστε όσο το δυνατόν πιο διαφανείς», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Γενικός Εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών, Merrick Garland, ανέθεσε στον Robert Hur να ερευνήσει τον Μπάιντεν τον Ιανουάριο μετά την ανακάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017) στο σπίτι του στο Wilmington (Delaware).

Ο Μπάιντεν υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε ότι αυτά τα έγγραφα βρίσκονταν στο σπίτι του. Και υποστηρίζει ότι έχει συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές αφού η νομική ομάδα του παρέδωσε τα έγγραφα μόλις τα βρήκε.

Με αυτόν τον τρόπο έχει αποστασιοποιηθεί από την περίπτωση του πρώην Ρεπουμπλικανό Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021), ο οποίος αρνήθηκε να επιστρέψει στα Εθνικά Αρχεία των Ηνωμένων Πολιτειών τα απόρρητα έγγραφα που πήρε από τον Λευκό Οίκο όταν έφυγε από την προεδρία.

Το FBI ερεύνησε την έπαυλη του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα για να ανακτήσει αυτά τα έγγραφα. Μια υπόθεση για την οποία ο Ρεπουμπλικανός κατηγορήθηκε ποινικά και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης πολλών ετών.

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος