ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν τίμησε τη μνήμη ενός 14χρονου Αφροαμερικανού που λιντσαρίστηκε στο Μισισίπι πριν από 70 χρόνια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τίμησε σήμερα τον Έμετ Τιλ, τον έφηβο Αφροαμερικανό η δολοφονία του οποίου το 1955 ενίσχυσε το κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων, αλλά και τη μητέρα του, με ένα εθνικό μνημείο που εκτείνεται σε δύο Πολιτείες και τρεις τοποθεσίες και μια έκκληση στους Αμερικανούς να μάθουν την ιστορία της πατρίδας τους.

Ο 14χρονος Έμετ Τιλ από το Σικάγο είχε πάει για επίσκεψη σε συγγενείς του στο Μισισίπι. Στις 28 Αυγούστου 1955 ξυλοκοπήθηκε, πυροβολήθηκε και ακρωτηριάστηκε στην πόλη Μάνεϊ του Μισισίπι, τέσσερις ημέρες αφότου μια 21χρονη λευκή υποστήριξε ότι της είχε σφυρίξει. Το πτώμα του πετάχτηκε σε ένα ποτάμι.

Η άγρια δολοφονία του έφερε στο προσκήνιο το κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων αφού η μητέρα του, η Μάμι Τιλ-Μπράντλεϊ, οργάνωσε την κηδεία του με ανοιχτό το φέρετρο και μια φωτογραφία του παραμορφωμένου πτώματος δημοσιεύτηκε σε μέσα ενημέρωσης των Αφροαμερικανών.

Το εθνικό μνημείο καλύπτει συνολικά μια έκταση 23 στρεμμάτων και αποτελεί μια νέα προσπάθεια του προέδρου να προβληθεί η αιματηρή, ρατσιστική ιστορία της χώρας, την ίδια ώρα που σε κάποιες Πολιτείες οι Ρεπουμπλικάνοι βάζουν όρια στο πώς και τι θα διδάσκεται στα σχολεία.

«Το σκοτάδι και η άρνηση της πραγματικότητας μπορούν να κρύψουν πολλά, αλλά δεν διαγράφουν τίποτα» είπε ο Μπάιντεν στους προσκεκλημένους του στο Ίντιαν Τρίτι Ρουμ, δίπλα στον Λευκό Οίκο, προτού να υπογράψει τη διακήρυξή του. «Δεν μπορούμε απλώς να επιλέγουμε τι θέλουμε να ξέρουμε», πρόσθεσε.

Σήμερα συμπληρώνονται 82 χρόνια από τη γέννηση του Τιλ, το 1941. Οι τρεις τοποθεσίες που επιλέχθηκαν για να τιμηθεί η μνήμη του είναι η εκκλησία όπου τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία, στο Σικάγο, το Γκράμπαλ Λάντινγκ του Μισισίπι, κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα του και το δικαστήριο της κομητείας Ταλαχάτσι, όπου οι δύο λευκοί άνδρες, οι οποίοι ομολόγησαν τη δολοφονία, αθωώθηκαν από ένα σώμα λευκών ενόρκων.

Πινακίδες που τοποθετούνταν στο Γκράμπαλ Λάντινγκ στη μνήμη του Τιλ μετά το 2008 βανδαλίζονταν διαρκώς, από αγνώστους που τις πυροβολούσαν. Τώρα η τοποθεσία αυτή θα θεωρείται ομοσπονδιακή ιδιοκτησία και θα χρηματοδοτείται με 180.000 δολάρια τον χρόνο από την Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων. Οποιοσδήποτε μελλοντικός βανδαλισμός θα ερευνάται από το FBI και ότι από την τοπική αστυνομία, σύμφωνα με τον Πάτρικ Γουίμς, τον εκτελεστικό διευθυντή ενός ιδρύματος αφιερωμένου στον Έμετ Τιλ, στο Σάμερ του Μισισίπι.

Σε αυτήν την κατηγορία των μνημείων εντάσσονται το Γκραν Κάνιον, το Άγαλμα της Ελευθερίας και το εργαστήριο του εφευρέτη Τόμας Έντισον.

«Η Αμερική αλλάζει, η Αμερική προοδεύει», είπε ο αιδεσιμώτατος Γουίλερ Πάρκερ Τζούνιορ, 84 ετών, ξάδελφος του Τιλ, ο οποίος ήταν μαζί του τη νύχτα που το αγόρι απήχθη, υπό την απειλή όπλου, από το σπίτι συγγενών του στο Μισισίπι. «Είδα πολλές αλλαγές όλα αυτά τα χρόνια και προσπαθώ να πω στους νέους ότι συμβαίνουν, όμως συμβαίνουν με αργό ρυθμό», πρόσθεσε, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε ενώ ταξίδευε από το Σικάγο προς την Ουάσινγκτον για να παραστεί στην τελετή.

Ο Μπάιντεν θα χρειαστεί πιθανότατα τη στήριξη των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων αν θέλει να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές του 2024. Τον Φεβρουάριο προβλήθηκε στον Λευκό Οίκο μια ταινία που αφηγείται το λιντσάρισμα του Έμετ Τιλ. Τον Μάρτιο υπέγραψε ένα διακομματικό νομοσχέδιο που φέρει το όνομα του Τιλ και με το οποίο το λιντσάρισμα έγινε, για πρώτη φορά, ομοσπονδιακό έγκλημα μίσους.

Μια ομάδα Ρεπουμπλικάνων, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έχουν υιοθετήσει συντηρητικές απόψεις για τη φυλή και άλλα αμφιλεγόμενα ιστορικά θέματα και προσπαθούν να απαγορεύσουν βιβλία ή να απαγορευτεί η διδασκαλία ιστορικών γεγονότων που θα θεωρούν ιδεολογικά φορτισμένα ή «μη πατριωτικά».

«Σήμερα, υπάρχουν στο έθνος μας εκείνοι που προτιμούν να διαγράφουν ή ακόμη και να ξαναγράφουν τα άσχημα σημεία του παρελθόντος μας, εκείνοι που προσπαθούν να διδάξουν ότι οι σκλάβοι ωφελήθηκαν από τη δουλεία», είπε στην εκδήλωση η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, σε μια σαφή αναφορά σε δηλώσεις που φέρεται ότι έκανε την περασμένη εβδομάδα ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις, ότι ορισμένοι σκλάβοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν μια τέχνη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος