ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν απειλεί με κυρώσεις το Σουδάν αν δεν σταματήσει η σύρραξη

Ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την έκκλησή του να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός με διάρκεια»

Ο πόλεμος ανάμεσα στους στρατηγούς για την εξουσία στο Σουδάν αποτελεί «τραγωδία» και «πρέπει να σταματήσει», τόνισε χθες Πέμπτη ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του, επισείοντας την απειλή κυρώσεων, την 20ή ημέρα των εχθροπραξιών και οι μάχες συνέχιζαν να μαίνονται στο Χαρτούμ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε στην ανακοίνωση πως υπέγραψε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνησή του να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος «προσώπων που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα του Σουδάν· που υπονομεύουν τη μετάβασή [του] στη δημοκρατία· που κάνουν χρήση βίας εναντίον αμάχων· και διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και επίσης πως η Ουάσιγκτον επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προχωρήσει στην επιβολή τους μεταγενέστερα, χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα ή κάποια ένδειξη για τους πιθανούς στόχους.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη νέα εξουσία με τον προσήκοντα τρόπο για να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για τη βία», ανέφερε ο Βεντάντ Πατέλ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Ο Τζο Μπάιντεν στην ανακοίνωσή του επανέλαβε την έκκλησή του να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός με διάρκεια» ανάμεσα στον στρατό και στους παραστρατιωτικούς.

Η διευθύντρια των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (DNI) Αβρίλ Χέινς προειδοποίησε χθες Πέμπτη, κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία, πως πρέπει να αναμένεται «παρατεταμένη» σύρραξη, καθώς «τα δυο στρατόπεδα πιστεύουν πως έχουν τη δυνατότητα να επικρατήσουν με στρατιωτικά μέσα» κι έχουν «ελάχιστα κίνητρα να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Όπως και άλλοι αξιωματούχοι σε διεθνές επίπεδο, προειδοποίησε ακόμη ότι οι μάχες ενδέχεται να προκαλέσουν «τεράστιες μεταναστευτικές ροές και ανάγκες για βοήθεια στην περιοχή».

Το Χαρτούμ συνταρασσόταν χθες Πέμπτη για εικοστή συναπτή ημέρα από πυρά και εκρήξεις, παρά τη –θεωρητική– εκεχειρία ως την 11η Μαΐου.

Από τη 15η Απριλίου, ο πόλεμος ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 700 ανθρώπους, σύμφωνα με την ACLED, αμερικανική ΜΚΟ η οποία καταμετρά τα θύματα ένοπλων συρράξεων.

Οι μάχες έχουν εξάλλου τραυματίσει πάνω από 5.000 ανθρώπους, ενώ τουλάχιστον 335.000 Σουδανοί εκτοπίστηκαν και 115.000 αναγκάστηκαν να εξοριστούν σε άλλες χώρες, κατά τον ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά την εσπευσμένη απομάκρυνση αμάχων, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη πως «διευκόλυναν» από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών τη φυγή από τη χώρα περίπου «2.000» ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον «1.300» αμερικανών υπηκόων, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διπλωματία.

Η Ουάσιγκτον είχε ήδη από τις πρώτες ημέρες των μαχών αναστείλει τις δραστηριότητες της πρεσβείας της στο Χαρτούμ και απομάκρυνε εσπευσμένα το διπλωματικό προσωπικό της με ελικόπτερα, σε επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος