ΗΠΑ: Ο δικαστής Κλάρενς Τόμας «δεν γνώριζε» πως έπρεπε να δηλώνει τα «δώρα» που του πρόσφερε δισεκατομμυριούχος «φίλος» του

Ο πιο συντηρητικός από τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Κλάρενς Τόμας, υπερασπίστηκε σήμερα (7/4) τα πολυτελή ταξίδια που του χρηματοδοτούσε εδώ και πάνω από μια εικοσαετία ένας δισεκατομμυριούχος «φίλος» του, γνωστός για τις δωρεές του στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Ο 74χρονος δικαστής, το γηραιότερο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, φέρεται ότι έκανε κρουαζιέρες με υπερπολυτελή γιοτ και πετούσε με ιδιωτικά τζετ. Βρέθηκε για άλλη μια φορά στο επίκεντρο, με αφορμή τις αποκαλύψεις της οργάνωσης ερευνητικής δημοσιογραφίας ProPublica για τα δώρα που δέχτηκε από τον επιχειρηματία Χάρλαν Κρόου, χωρίς να τα δηλώσει πουθενά.

«Ο Χάρλαν και η Κάθι Κρόου είναι από τους καλύτερους φίλους μας. Όπως κάνουν οι φίλοι, τους συνοδεύσαμε σε ορισμένα ταξίδια», υποστήριξε ο Κλάρενς Τόμας στην ανακοίνωσή του.

Ο δικαστής ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν γνώριζε τους κανόνες με βάση τους οποίους απαιτείται να δηλώνονται τέτοιου είδους δώρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα του Τόμας εμπλέκεται σε μια αμφισβητούμενη υπόθεση: η σύζυγός του, η Τζίνι, είχε εμπλακεί ενεργά στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να αποδείξει ότι του έκλεψαν τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2020. Όταν αποκαλύφθηκαν τα SMS και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστελνε αυτή η συντηρητική λομπίστρια και ακτιβίστρια, οι Δημοκρατικοί κατήγγειλαν την προφανή σύγκρουση συμφερόντων και κάλεσαν τον σύζυγό της να αποσυρθεί από τυχόν υποθέσεις που αφορούσαν εκλογικά ζητήματα.

Ο Κλάρενς Τόμας προτάθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο το 1991 και ο διορισμός του στο Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώθηκε, παρά τις κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος μιας πρώην βοηθού του. Ο ίδιος τις απέρριπτε, λέγοντας ότι ήταν θύμα «λιντσαρίσματος υψηλής τεχνολογίας».

Μετά τις αποκαλύψεις του ProPublica, ορισμένοι Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές ζήτησαν για άλλη μια φορά την παραίτηση του Τόμας από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος