ΗΠΑ: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ  παρά την στιγμιαία αντίδραση του ενστερνίζεται τον χαρακτηρισμό «δικτάτορας» του προέδρου για τον Κινέζο ομόλογό του

Ο σχεδόν αδιόρατος μορφασμός του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Α. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου όπου ο Τζο Μπάιτεν χαρακτήρισε “δικτάτορα” για δεύτερη φορά τον ομόλογο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ μετά τη συνάντηση τους στο Σαν Φρανσίσκο πυροδότησε πολλά σχόλια, αλλά δεν είχε καμία συνέχεια.

Χθες Πέμπτη Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξήγησε πως η Κίνα πρέπει να αναμένει ειλικρινείς δηλώσεις, που είναι πιθανό να τη δυσαρεστούν, από πλευράς Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μπλίνκεν, γνωστός για τις προσεκτικές διατυπώσεις του και τον υψηλό βαθμό αυτοκυριαρχίας που έχει επιδείξει έως σήμερα ερωτηθείς αργότερα από το CBS News συγκεκριμένα για την επιλογή αυτής της λέξης, ενστερνίστηκε τη δήλωση του αρχηγού του κράτους.

«Είναι σαφές πως θα συνεχίσουμε να λέμε πράγματα και να κάνουμε πράγματα που δεν αρέσουν στην Κίνα, όπως υποθέτω κι εκείνη θα συνεχίσει να λέει και να κάνει πράγματα που δεν αρέσουν σε εμάς», πρόσθεσε.

Η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ “δικτάτορα” ήτνα την επομένη του ταξιδιού του κ. Μπλίνκεν στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την εκστρατεία του στην Καλιφόρνια.

Ο χαρακτηρισμός είχε προκαλέσει αγανάκτηση στο Πεκίνο. Και προχτές η επανάληψη του χαρακτηρισμού από τον κ. Μπάιντεν προκάλεσε νέα διπλωματική έντονη αντίδραση απο το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών που ήταν και αναμενόμενη.

«Αυτό το είδος πολιτικού λόγου είναι εξαιρετικά λαθεμένο κι αποτελεί ανεύθυνη πολιτική χειραγώγηση. Η Κίνα εναντιώνεται κατηγορηματικά», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, η Μάο Νινγκ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος