ΗΠΑ – Ντίνα Τάιτους: Η Ελλάδα διασφαλίζει τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Ουάσιγκτον – Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Στη σημασία της ομιλίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη  στην κοινή συνεδρίαση των δυο σωμάτων του Κογκρέσου αναφέρθηκε η Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής από τη Νεβάδα Ντίνα Τάιτους μιλώντας στην ΕΡΤ. Η Ντίνα Τάιτους θα είναι μεταξύ αυτών που θα συνοδεύσουν τον κ. Μητσοτάκη στο βήμα, όπου θα εκφωνήσει την ιστορική ομιλία.

«Το γεγονός ότι θα απευθυνθεί στα δύο σώματα του Κογκρέσου είναι πολύ σημαντικό και δεν κάνουμε αυτή την τιμή σε κάθε ηγέτη που μας επισκέπτεται. Υπάρχει ένας συμβολισμός που έχει την σημασία του. Επίσης αποδεικνύει την ισχύ των δεσμών μας και στέλνει και μήνυμα στην Τουρκία να μην τα βάζει με έναν από του φίλους μας», τόνισε.

Ερωτηθείσα τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του ‘Ελληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον σε μια τόσο δύσκολη διεθνή συγκυρία και τι σημαίνει για τις σχέσεις των δύο χωρών και για το ρόλο της Ελλάδας γενικότερα, η κυρία Τάιτους απάντησε:

«Η Ελλάδα είναι παραδοσιακά ένας σημαντικός εταίρος και υπό τις παρούσες συνθήκες ακόμη σημαντικότερος. Η Ελλάδα διασφαλίζει τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και στηρίζει απολύτως όλες τις πρόνοιες της συμμαχίας, κάτι που είναι σημαντικό όπως αποδεικνύει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Επίσης η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι σημαντική καθώς η περιοχή είναι εχθρική και το να έχουμε ένα φίλο εκεί είναι καταπληκτικό».

Η κυρία Ταίτους περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί στο Κογκρέσο για την Τουρκία λέει ότι σταδιακά, ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι της νομοθέτες αντιλαμβάνονται ότι η Άγκυρα δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος και ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να βασιστεί πάνω της. Τόνισε μάλιστα ότι δεν πρέπει να πουληθούν τα F -16 ἠ αλλά αμυντικά συστήματά στην Τουρκία. «H κυβέρνηση έχει πει ότι θα βρει ένα τρόπο να προχωρήσουν οι πωλήσεις, όμως ένας αριθμός από εμάς αντιτίθεται σε μια τέτοια εξέλιξη και συμμετείχα στην ομάδα των βουλευτών που αποστείλαμε επιστολή εξηγώντας ότι δεν πρέπει να πουλήσουμε αυτά τα αεροσκάφη στην Τουρκία», ανέφερε.

Η βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος αναφέρθηκε και στον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδος στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία ενώ αποκάλυψε ότι στην Ουάσιγκτον παρακολουθούν με προσοχή τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή μας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε γεωστρατηγικό σημείο για την κατασκευή ενός αγωγού. Επίσης πολύ πρόσφατα προσφέρθηκε να βοηθήσει την Βουλγαρία να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες που προκύπτουν λόγω των ρωσικών κυρώσεων και αυτού του είδους η συνεργασία είναι εξαιρετικά σημαντική».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος