ΗΠΑ: Νέο κύμα απολύσεων σαρώνει το τοπίο της ενημέρωσης

Array

«Είμαι μέρος της ομάδας που απολύθηκε από το @NBCInvestigates (NBC) Θα μου λείψετε, αλλά σας ευχαριστώ για το χρόνο που πέρασα εδώ», αναφέρει η Έμιλι Σίγκελ, σε ένα σύντομο tweet που αναρτήθηκε την περασμένη Τετάρτη (18.1.2023).

Όπως εκείνη, αρκετοί δημοσιογράφοι από τις αίθουσες ειδήσεων του NBC, του ομίλου MSNBC ή του CNN, χρησιμοποίησαν τα κοινωνικά δίκτυα για να ανακοινώσουν την αποχώρησή τους τον τελευταίο μήνα. Την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι της Vox Media, ιδιοκτήτριας των Vox, The Verge, SBNation και, από το 2019, του έγκυρου New York Magazine, έλαβαν το ίδιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον πρόεδρο του ομίλου, Τζιμ Μπάνκοφ, ανακοινώνοντας τη «δύσκολη απόφαση να μειώσουμε περίπου το 7% του προσωπικού μας σε όλα τα τμήματα», συμπεριλαμβανομένης της αίθουσας σύνταξης, «λόγω του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος».

«15 λεπτά»

Οι θιγόμενοι εργαζόμενοι, περίπου 130 από τους συνολικά 1.900, έλαβαν ένα δεύτερο μήνυμα, «15 λεπτά αργότερα», με την απόφαση, σύμφωνα με το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αρκετοί εξέφρασαν την οργή τους, ή την απογοήτευσή τους, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως η Μέγκαν Μακ Κάρον, δημοσιογράφος για «εννιάμισι χρόνια» στο δικτυακό τόπο εστιατορίων Eater. Η ίδια απολύθηκε «37 εβδομάδων έγκυος». Η Vox Media δήλωσε στο AFP ότι ο όμιλος προσφέρει «ανταγωνιστική αποζημίωση», δηλαδή επιπλέον εβδομάδες, σε περίπτωση επικείμενης άδειας μητρότητας.

Αν και οι απολύσεις δεν είναι του διαμετρήματος εκείνων που ανακοίνωσαν μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας -όπως η Google, η οποία την Παρασκευή ανακοίνωσε την περικοπή 12.000 θέσεων εργασίας- τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επηρεάζονται επίσης από την «πτώση των διαφημιστικών εσόδων και την επιβράδυνση της οικονομίας», δήλωσε στο AFP ο Κρις Ρους, καθηγητής δημοσιογραφίας και κοσμήτορας της Σχολής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Quinnipiac στο Κονέκτικατ.

«Πολλά έχουν αναπτυχθεί και θα αναπτυχθούν με την ελπίδα να αυξήσουν το κοινό τους σε ορισμένα επίπεδα. Δεν τα έχουν καταφέρει, και υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας», προσθέτει.

Λιγότεροι δημοσιογράφοι

Η απασχόληση στις αίθουσες σύνταξης μειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από 114.000 σε 85.000 δημοσιογράφους μεταξύ 2008 και 2020, σύμφωνα με μελέτη του Pew Research Center το 2021. Η μείωση είναι μεγαλύτερη στον τοπικό Τύπο. «Η δημοσιογραφία δέχεται πιέσεις εδώ και καιρό και ορισμένες εταιρείες φαίνεται να πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να μειώσουν το εργατικό κόστος», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Συντεχνία Συγγραφέων της Αμερικής, η οποία εκπροσωπεί τα συνδικάτα στο NBC και το MSNBC. Σε αυτά τα δύο μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν απάντησαν στην επικοινωνία του AFP, 75 εργαζόμενοι φέρονται να έχουν απολυθεί, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο διευθυντής της Washington Post, Φρεντ Ράιαν, είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα υπάρξουν απολύσεις το πρώτο τρίμηνο του 2023, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι θα είναι. Η αίθουσα σύνταξης της εφημερίδας, η οποία ανήκει από το 2013 στον ιδρυτή της Amazon Τζεφ Μπέζος, έμαθε τα Χριστούγεννα του 2022 για το τέλος του κυριακάτικου ένθετου, νικητή δύο βραβείων Πούλιτζερ το 2008 και το 2010.

Διαγωνισμός

Τον Δεκέμβριο, το CNN φέρεται να απέλυσε εκατοντάδες υπαλλήλους, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, στοιχεία που δεν επιβεβαιώθηκαν από τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Οι περικοπές έγιναν στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης που ακολούθησε τη συγχώνευση μεταξύ της WarnerMedia (CNN, HBO Max) και της Discovery, η οποία δημιούργησε τον γίγαντα του streaming Warner Bros Discovery. Τον Απρίλιο, ο όμιλος έκλεισε την επί πληρωμή υπηρεσία streaming CNN+, μόλις έναν μήνα μετά την έναρξή της.

Μετά από χρόνια πτώσης της τηλεθέασης και των αριθμών των συνδρομητών, καθώς και του ανταγωνισμού από πλατφόρμες όπως το Netflix, «οι εταιρείες αυτές δίνουν έναν διαρκή αγώνα για να σταθούν όρθιες», δήλωσε ο διευθυντής της S&P Global Ratings, Ναβίν Σάρμα.  Για τον Κρις Ρους, μέσα ενημέρωσης όπως το CNN και η Washington Post «δεν πρόκειται να εξαφανιστούν, αλλά μια μικρότερη εταιρεία θα έχει προβλήματα, καθώς δεν είναι τόσο εδραιωμένη».

Συγκεκριμένα, αναφέρει το Buzzfeed ή το Vice Media. Τον Δεκέμβριο, το πρώτο απέλυσε το 12% του προσωπικού του, ενώ η διευθύνουσα σύμβουλος του δεύτερου, Νάνσι Ντούμπουκ, ανακοίνωσε στους υπαλλήλους της την Παρασκευή το σχέδιο πώλησης του ομίλου.

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος