ΗΠΑ: Νέα μελέτη ανιχνεύει κορονοϊό στον εγκέφαλο και τουλάχιστον 80 σημεία του σώματος

Array

Ο ιός SAR-CoV-2 εξαπλώθηκε σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και παρέμεινε για σχεδόν 8 μήνες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που βασίστηκε σε αυτοψίες 44 ασθενών που πέθαναν με κορονοϊό, χωρίς να έχουν εμβολιαστεί.

Η ανάλυση έδειξε ότι ο SARS-CoV-2 μόλυνε και κατέστρεψε κυρίως τους αεραγωγούς και τον πνευμονικό ιστό, όπως αναμενόταν. Αλλά οι παθολόγοι βρήκαν επίσης ιικό RNA σε 84 άλλα σημεία του σώματος και σωματικά υγρά.

Ταυτόχρονα αποδείχθηκε ότι το RNA του ιού παρέμεινε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και σε μία περίπτωση ανιχνεύτηκε 230 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

«Μικρή βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό παρά το σημαντικό ιικό φορτίο»

Οι ερευνητές βρήκαν ιικό RNA και πρωτεΐνη SARS-CoV-2 στον υποθάλαμο, στην παρεγκεφαλίδα και στο νωτιαίο μυελό ασθενούς. Όμως βρήκαν μικρή βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό «παρά το σημαντικό ιικό φορτίο».

Οι ερευνητές απομόνωσαν επίσης ιό SARS-CoV-2 από διάφορους ιστούς εντός και εκτός της αναπνευστικής οδού, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των λεμφαδένων, του γαστρεντερικού σωλήνα, των επινεφριδίων και του οφθαλμού.

Ο ιός απομονώθηκε  στα 25 από δείγματα που δοκιμάστηκαν (45%).

«Δείξαμε αναπαραγωγή του ιού σε πολλαπλές μη αναπνευστικές θέσεις κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτό συνιστά αξιοσημείωτη διαφορά σε σύγκριση με άλλες μελέτες», τόνισαν οι ερευνητές του Εθνικού Συστήματος Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Γιατί είναι σημαντική αυτή η έρευνα

Οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν ότι η έρευνά τους δεν είναι πρωτοποριακή, αλλά παρόλα αυτά είναι σημαντική.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Daniel Chertow, είπε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα «η βιομηχανία έκρινε ότι ο SARS-CoV-2 είναι κυρίως ένας ιός του αναπνευστικού».

Όταν μικροβιολόγοι και παθολόγοι ανέφεραν για πρώτη φορά πέρυσι ότι ο ιός είχε ανιχνευθεί σε όλο το σώμα,  οι επιστήμονες στράφηκαν σε έρευνες για τη σχέση μεταξύ των μολυσμένων ιστών του σώματος και του «long covid»  και των συμπτωμάτων που επιμένουν για εβδομάδες και μήνες μετά τη μόλυνση.

Το 30% των ασθενών ήταν γυναίκες και η διάμεση ηλικία ήταν 62,5 έτη. Είκοσι επτά ασθενείς (61,4%) είχαν υποκείμενα νοσήματα. Το διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων έως το θάνατο ήταν 18,5 ημέρες.

Σύμφωνα με τον  ερευνητή Stephen Hewitt,  θα ακολουθήσουν αυτοψίες εμβολιασμένων που μολύνθηκαν με διάφορες παραλλαγές του κορονοϊού.

Η μελέτη έχει ήδη δημοσιευτεί στο περιοδικό Nature.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος