ΗΠΑ-Μεξικό: Εκατοντάδες μετανάστες συνωστίζονται στα σύνορα με αυξημένες προσδοκίες για άσυλο

Array

Εκατοντάδες μετανάστες μαζεμένοι με παλτά και κουβέρτες σχημάτισαν μια μεγάλη ουρά την Τετάρτη στον κρύο χειμωνιάτικο αέρα των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού με την ελπίδα ότι η περίοδος των Χριστουγέννων θα τερματίσει την αβεβαιότητα σχετικά με το άσυλο στις ΗΠΑ.

Πολλοί περίμεναν ότι η είσοδος θα ήταν ευκολότερη μετά την προθεσμία της 21ης Δεκεμβρίου για την άρση των περιορισμών της εποχής COVID-19 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε αυτή την εβδομάδα ότι η πολιτική, που ονομάζεται Τίτλος 42, θα παραμείνει προσωρινά σε ισχύ.

Ο Τίτλος 42 επιτρέπει στις αρχές των ΗΠΑ να επιστρέφουν μετανάστες ορισμένων εθνικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Βενεζουελανών, στο Μεξικό χωρίς τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο. Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να το αφήσει σε ισχύ μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου.

ΗΠΑ-Μεξικό: Εκατοντάδες μετανάστες συνωστίζονται στα σύνορα με αυξημένες προσδοκίες για άσυλο
Migrants congregate on the banks of the Rio Grande at the U.S. border with Mexico on Tuesday, gap in the U.S. border wall. (AP Photo/Morgan Lee)

Αρκετοί μετανάστες απο την Βενεζουέλα θρηνούσαν για την απόφαση της τελευταίας στιγμής όταν έβλεπαν άλλους μετανάστες να περνούν τις πύλες εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Εδώ δίνουν μια είδηση και μετά από μισή ώρα δημοσιεύουν μια άλλη είδηση”, είπε η Βανέσα Ρεβένγκα μια από τις χιλιάδες μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη συνοριακή πόλη Σιουδάδ Χουάρες στο Μεξικό απέναντι από το El Passο, στο Τέξας.

Έξι εβδομάδες μετά την άφιξή του στο Matamoros, απέναντι από το Brownsville του Τέξας, ο Βενεζουελάνος Giovanny Castellanos ετοιμαζόταν να περάσει τα Χριστούγεννα σε μια σκηνή μακριά από τη γυναίκα του και τα πέντε παιδιά του.

Ο Καστελάνος είπε την Τετάρτη ότι είδε 30 έως 40 άτομα να διασχίζουν το Ρίο Γκράντε για να παραδοθούν σε πράκτορες των ΗΠΑ. Οι εικόνες του Reuters έδειχναν κάποιους μετανάστες να κουβαλούν μικρά παιδιά και αντικείμενα σε φουσκωτά στρώματα.

«Πολλοί άνθρωποι απελπίζονται, πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να περάσουν τα Χριστούγεννα εδώ», είπε ο Castellanos, 32 ετών.

Με τις ακόμη πιο χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται, ανησυχεί ότι όσοι επιθυμούν να φτάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα διακινδυνεύσουν τη ζωή τους διασχίζοντας το ποτάμι.

«Είναι επικίνδυνο γιατί μπορεί να πνιγούν, γιατί οι θερμοκρασίες αλλάζουν και κάνει ακόμα πιο πολυ κρύο», προειδοποίησε.

Πηγή: Reuters

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος