ΗΠΑ: Κυρώσεις στον αντιπρόεδρο της Παραγουάης και σε πρώην πρόεδρο της χώρας

Array

Στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος του νυν αντιπροέδρου της Παραγουάης και πρώην προέδρου της χώρας, προχώρησαν την Πέμπτη οι ΗΠΑ για την εμπλοκή τους, όπως υποστηρίζουν, σε υποθέσεις διαφθοράς που υπονόμευσαν τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ο  σημερινός αντιπρόεδρος Ούγο Βελάσκες και ο πρώην πρόεδρος Οράσιο Καρτές (2013-2018) κατηγορούνται  απο τον επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας Α.Μπλίνκεν, για συστηματική υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών στην Παραγουάη, μέσω μηχανισμών διαφθοράς.

Ο Μπλίκεν, μετά το δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του έγραψε στο Twitter.

“Οι κυβερνήσεις πρέπει να δίνουν λόγο στους λαούς τους και όχι να χειραγωγούνται για να επωφελείται μια διεφθαρμένη πολιτική ελίτ”.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν δέσμευση πόρων που ενδεχομένως βρίσκονται στη δικαιοδοσία των αμερικανικών αρχών  αλλά και απαγόρευση στους Αμερικανούς να έχουν οικονομικές δοσοληψίες με τους δύο Παραγουανούς πολιτικούς.

Ο Οράσιο Κορτές κατηγορείται ότι για πάνω απο μια δεκαετία αξιοποιούσε «την παράνομα αποκτημένη περιουσία και επιρροή του για να επεκτείνει την πολιτική και οικονομική δύναμή του» αψηφώντας «τους παραγουανούς θεσμούς».

Ο νυν αντιπρόεδρος Ούγο Βελάσκες κατηγορείται για «παράνομη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος» και «δωροδοκίες».

Στο δελτίο Τύπου σημειώνεται μάλιστα ότι ενόσω υπηρετεί στο αξίωμα του αντιπροέδρου, ο κ. Βελάσκες «αναμίχθηκε» σε δικαστικές διαδικασίες «για να προστατευθούν ο ίδιος και συνεργοί του από έρευνες» της δικαιοσύνης και «απείλησε» ανθρώπους που «θα μπορούσαν να εκθέσουν την παράνομη δραστηριότητα του».

Παράλληλα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε πως οι κ.κ. Καρτές και Βελάσκες είχαν «δεσμούς» με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση. 

Κατά τις κατηγορίες, η Χεζμπολάχ  οργάνωνε «τακτικά εκδηλώσεις στην Παραγουάη όπου πολιτικοί έκλειναν συμφωνίες για χάρες, πούλαγαν κρατικές συμβάσεις και συζητούσαν για επιχειρήσεις επιβολής του νόμου έναντι δωροδοκιών». Αναφέρεται επίσης ότι “αντιπρόσωποι” των δύο πολιτικών έλαβαν για λογαριασμό τους δωροδοκίες στις συναντήσεις αυτές.

Το αμερικανικό υπουργείο των Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερα νομικά πρόσωπα που ανήκουν στον κ. Καρτές ή θεωρείται πως ελέγχονται από τον δεξιό πρώην πρόεδρο.

ΗΠΑ: Κυρώσεις στον αντιπρόεδρο της Παραγουάης και σε πρώην πρόεδρο της χώρας
Paraguay’s former President Horacio Cartes (AP Photo/Marta Escurra, File)

Μέσα ενημέρωσης στην Παραγουάη μεταδίδουν πως τόσο ο κ. Βελάσκες όσο και ο κ. Καρτές απορρίπτουν τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον σε βάρος τους. Ο κ. Βελάσκες είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό πως όσα καταγγέλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι «κατασκευασμένα».

Οι κυρώσεις στους δυο πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος Κολοράδο κλιμακώνουν την πίεση, μόλις τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου. Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Σαντιάγο Πένια θα αναμετρηθεί στις εκλογές αυτές με τον Εφρέν Αλέγρε, υποψήφιο κεντροαριστερής συμμαχίας.

Η υπόθεση, που προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Παραγουάη, ανάγκασε τον κ. Βελάσκες, που σκόπευε να είναι ο υποψήφιος του Κολοράδο στις φετινές εκλογές, να αποσυρθεί από την κούρσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος