ΗΠΑ: Ξεκίνησε η πρώτη φάση  για να απομακρυνθούν τα  συντρίμμια της γέφυρας που κατέρρευσε στη Βαλτιμόρη -Σε 60 εκατ. δολάρια το κόστος για τις άμεσες εργασίες                    

Στη Βαλτιμόρη άρχισαν χθες, Πέμπτη, να φτάνουν στο λιμάνι γερανοί καθώς ξεκίνησε η προσπάθεια να απομακρυνθούν τα συντρίμμια της γέφυρας που κατέρρευσε μετά την πρόσκρουση φορτηγού πλοίου με εμπορευματοκιβώτια. Οι αρχές προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να επαναλειτουργήσει το λιμάνι.

Οι γερανοί θα απομακρύνουν τα κομμάτια της γέφυρας Francis Scott Key, που χρησιμοποιούσαν καθημερινά χιλιάδες οχήματα και η οποία κατέρρευσε την Τρίτη αφού προσέκρουσε πάνω της το βαρυφορτωμένο πλοίο.

Ο μεγαλύτερος γερανός της ανατολικής ακτής επιστρατεύτηκε για να βοηθήσει στην όλοι επιχείρηση όπως εξήγησε χθες το βράδυ στους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Ουές Μουρ.

Πριν ξεκινήσει η ανάσυρση και η ανύψωση η γέφυρα πρεπει να κοπεί σε κομμάτια που θα μπορούν να χειριστούν οι γερανοί.

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η πρώτη φάση  για να απομακρυνθούν τα  συντρίμμια της γέφυρας που κατέρρευσε στη Βαλτιμόρη -Σε 60 εκατ. δολάρια το κόστος για τις άμεσες εργασίες                    
(Peter Knudson/NTSB via AP)

Στο μεταξύ τα πτώματα δύο από τους έξι εργάτες που αγνοούνταν εντοπίστηκαν την Τετάρτη. Αλλά οι επιχείρηση για τον εντοπισμό των υπολοίπων έχει σταματήσει καθώς κρίθηκε απο τις αρχές έκριναν ότι είναι πολύ επικίνδυνο να σταλούν δύτες στο σημείο του δυστυχήματος. Τα σκοτεινά νερά και η πυκνότητα των συντριμμιών δυσκολεύουν το έργο των δυτών που δεν βλέπουν σε απόσταση μεγαλύτερη των των 30 με 60 εκατοστών.

Σύμφωνα με τις αρχές οι τέσσερις αγνοούμενοι άνδρες θεωρούνται νεκροί. Όλοι τους μετανάστες από τη Λατινική Αμερική. Αιτία του θανάτου τους θεωρείται η σφοδρή πρόσκρουση του φορτηγού πλοίου DALI, μήκους 300 μέτρων και πλάτους 48 μέτρων, όταν προσέκρουσε σε έναν από τους πυλώνες της γέφυρας λόγω μηχανικής βλάβης.

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η πρώτη φάση  για να απομακρυνθούν τα  συντρίμμια της γέφυρας που κατέρρευσε στη Βαλτιμόρη -Σε 60 εκατ. δολάρια το κόστος για τις άμεσες εργασίες                    
(AP Photo/Matt Rourke)

Συνολικά οκτώ εργάτες βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα την ώρα του δυστυχήματος εκτελώντας έργα οδοποιίας. Δύο από αυτούς διασώθηκαν λίγη ώρα μετά την κατάρρευση.

Κάτοικοι της περιοχής συμμετείχαν χθες το πρωί σε τελετή στη μνήμη των νεκρών η οποία πραγματοποιήθηκε σε κοντινό πάρκο, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η δημαρχία της Βαλτιμόρης ξεκίνησε τη συγκέντρωση χρημάτων για να υποστηριχθούν οι οικογένειες τους.

Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της γέφυρας, ο κυβερνήτης του Μέριλαντ προειδοποίησε ότι πρέπει «να διανυθεί πολύς δρόμος». Η πολιτεία ζήτησε από το ομοσπονδιακό κράτος ένα αρχικό ποσό 60 εκατ. δολαρίων και το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε «την άμεση αποδέσμευση» του ποσού.

Το ποσό αυτό «θα βοηθήσει το Μέριλαντ να ξεκινήσει τις πιο άμεσες εργασίες», ενώ θα ακολουθήσουν και επιπλέον χρήματα «καθώς θα προχωρά η αποκατάσταση» της γέφυρας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζατζ.

Μετά το τραγικό συμβάν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αναλάβει το πλήρες κόστος της αποκατάστασης της γέφυρας.

Εξαιτίας του δυστυχήματος το λιμάνι της Βαλτιμόρης – το ένατο μεγαλύτερο των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα– έχει αναστείλει τη λειτουργία του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος