ΗΠΑ- Κορονοϊός: Νέα βέλη Τραμπ κατά Κίνας- Εσωτερική αντιπαράθεση εν μέσω πανδημίας

Ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης, ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να κατηγορεί τον ίδιο τον Ζι Τζινπίνγκ ως υπεύθυνο για μια «επίθεση παραπληροφόρησης και προπαγάνδας εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης», τονίζοντας πως η σχετική εκστρατεία ξεκινά από την κορυφή, ενώ υποστήριξε πως η Κίνα επιθυμεί απεγνωσμένα να βγει νικητής ο Τζο Μπάιντεν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, για τις οποίες ο πρώην αντιπρόεδρος διατηρεί δημοσκοπικό προβάδισμα ακόμα και 11 μονάδων. Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα την Τετάρτη η Γερουσία ενέκρινε διακομματικό νομοσχέδιο το οποίο θα μπορούσε να αποκλείσει κινεζικές επιχειρήσεις από τις αμερικανικές χρηματαγορές.

Στο “κόκκινο” η πολιτική  αντιπαράθεση στην κούρσα ενόψει των εκλογών

Την ίδια ώρα, και στο πλαίσιο της πανδημίας, η πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό των ΗΠΑ εξαπλώνεται σε πολλά πεδία, και ένα από αυτά, το οποίο ούτως ή άλλως αποτελεί παραδοσιακό πεδίο διαφωνίας ανάμεσα σε ρεπουμπλικανούς και δημοκρατικούς, είναι το περιβάλλον -με την κλιματική αλλαγή να παραμένει βασική πηγή διαφωνιών. Την Τετάρτη, σε ακρόαση ενώπιον της Γερουσίας, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος, Άντριου Γουίλερ, ερωτήθηκε από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Κάρπερ αν η Υπηρεσία του προτίθεται να ερευνήσει τον ισχυρισμό πως η μόλυνση του περιβάλλοντος συμπεριλαμβάνεται στους παράγοντες οι οποίοι επιβαρύνουν την εξέλιξη της covid-19, όπως υποστηρίζουν ως τώρα κάποιες επιστημονικές έρευνες. Ο Άντριου Γουίλερ αρνήθηκε να δεσμευτεί, χαρακτηρίζοντας, επιπλέον, σχετική έρευνα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ ως προβληματική.

Σχέδια Τραμπ για G7 στην Ουάσιγκτον τον Ιούνιο – Χωρίς ημερομηνία για άρση ταξιδιωτικού περιορισμού από και προς την Ευρώπη

Στο επίπεδο των ταξιδιωτικών περιορισμών, επαναλαμβάνοντας το αίσθημα που απήχησαν προηγούμενες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος σχολίασε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη της πανδημίας στην Βραζιλία και γενικώς στη Νότια Αμερική, «εξετάζοντας περαιτέρω ταξιδιωτικούς περιορισμούς» για την Βραζιλία και άλλες χώρες. Συγχρόνως, η εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανού προέδρου δήλωσε πως ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να υποδεχθεί τους ηγέτες της G7 στην Ουάσινγκτον τον Ιούνιο, χωρίς όμως να προσφέρει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, ή πληροφορίες για ενδεχόμενη άρση του ταξιδιωτικού περιορισμού προς και από την Ευρώπη.

Απώλεια εισοδήματος είχαν σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί λόγω πανδημίας

Σημαντική, πάντως, είναι δημοσκόπηση διενεργηθείσα από την αμερικανική κυβέρνηση με δείγμα 74.413 πολιτών, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα την Τετάρτη, παρατηρεί πως σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί άνω των 18 χρονών έχουν χάσει εισόδημα λόγω της πανδημίας -είτε οι ίδιοι, ή κάποιος άλλος στο ίδιο νοικοκυριό, ενώ 4 στους 10 Αμερικανούς προτίμησαν να μην αναζητήσουν ιατρική συμβουλή για ζητήματα υγείας κατά την περίοδο από τα μέσα Μαρτίου και μετά.

Παν/μιο Μινεσότα: Οι διαγνωστικοί έλεγχοι δεν είναι αρκετοί για περαιτέρω έλεγχο της πανδημίας

Στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα, πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής για Μεταδιδόμενα Νοσήματα παρατηρεί πως οι διαγνωστικοί έλεγχοι δεν είναι από μόνοι τους ούτε αρκετοί ούτε αρκούντως ακριβείς για τον περαιτέρω έλεγχο της πανδημίας, τονίζοντας την ανάγκη για γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό υπό την επίβλεψη του υπουργείου Υγείας. Στο επιστημονικό μέτωπο, συγκρατημένη αισιοδοξία για το εμβόλιο της Moderna εξέφρασε και ο πρώην επικεφαλής επιστήμονας των Ηνωμένων Πολιτειών, Δρ. Βιβέκ Μέρθι, τονίζοντας όμως πως η πειραματική του χορήγηση αφορά σε ανθρώπους ηλικίας 18-55 χρονών, και το επιστημονικό ενδιαφέρον εστιάζει στην αντίδραση στον ιό των μεγαλύτερων σε ηλικία ασθενών. Συγχρόνως, έξι αξιωματούχοι του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων μίλησαν στο CNN υποστηρίζοντας πως από το πρώιμο στάδιο της πανδημίας, και βασιζόμενο στη συλλογή στατιστικών στοιχείων, το Κέντρο είχε προτείνει στην κυβέρνηση την έκδοση γενικής ταξιδιωτικής οδηγίας προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος στον διαφαινόμενο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Οι φτωχές συνοικίες της Νέας Υόρκης καταγράφουν περισσότερα κρούσματα Covid-19

Τέλος, στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνήτης Κουόμο τόνισε πως η διασπορά του ιού παραμένει υψηλή σε κοινότητες χαμηλού εισοδήματος, ενώ ο αφρο-αμερικανικός και ισπανόφωνος πληθυσμός εξακολουθεί να επηρεάζεται δυσαναλόγως από την πανδημία.

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση: Αλέξανδρος Μόρντουντακ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος