ΗΠΑ-Κολομβία: Σύγκλιση απόψεων για την καταπολέμηση των ναρκωτικών διαπιστώνει ο Α. Μπλίνκεν

Array

Υποστήριξη  στις προσπάθειες της Κολομβίας να αντιμετωπίσει τη διακίνηση ναρκωτικών, εξέφρασε  ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν που έφθασε  τη Δευτέρα 3/10, στη πρωτεύουσα Μπογοτά στο πλαίσιο περιοδείας του στη Λατινική Αμερική.

ΗΠΑ και Κολομβία πρόβαλαν την ενότητα τους ως προς τον λεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών, μάστιγας για τις δύο χώρες, παρά τις αποκλίσεις των προσεγγίσεων.

Ο Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος που ανήκει στην αριστερά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, χαρακτηρίζει «αποτυχία» το εγχείρημα και καλεί να υιοθετηθεί νέα διεθνής προσέγγιση.

Οι δυο κυβερνήσεις  διαπιστώνουν “πολλά σημεία σύγκλισης” είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και διαβεβαίωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι οι ΗΠΑ ” υποστηρίζουν σθεναρά την ολιστική προσέγγιση που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Πέτρο».

Ο κ. Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της τάξης και σε ό,τι αφορά αυτή την πιο συνολική προσέγγιση ενώ ο πρόεδρος Πέτρο χαρακτήρισε χρεοκοπημένη την πολιτική καταστολής και τάχθηκε υπέρ μιας συνολικής  προσέγγισης  που θα στηρίζεται στην αγροτική μεταρρύθμιση και στην αγορά και αναδιανομή γαιών. Το πρόγραμμα αυτό εκτιμάται ότι θα κοστίσει  απο 7 έως και 14 εκατ. δολάρια.

Στους σχεδιασμούς του Κολομβιανού Προέδρου είναι η δίωξη των διακινητών και όχι οι φτωχοί μικροκαλλιεργητές.  Κάλεσε ακόμη τις ΗΠΑ να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στο πεδίο των πληροφοριών και στη φύλαξη των θαλάσσιων ζωνών γύρω από την Κολομβία.

Τους τελευταίους μήνες η Μπογοτά χαρακτηρίζεται παραδοσιακός, στενός σύμμαχος της Ουάσιγκτον στην ήπειρο και Αμερικανοί αξιωματούχοι σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις κάνουν λόγο για «πολύ παραγωγικές» ανταλλαγές τους τελευταίους μήνες με την κυβέρνηση του νέου προέδρου Πέτρο.

Οι κ.κ. Πέτρο και Μπλίνκεν συζήτησαν επίσης σειρά ζητημάτων, ανάμεσα τους τη «στήριξη» της διαδικασίας «ειρήνης και συμφιλίωσης» στη χώρα όπου μαίνεται εμφύλια σύρραξη επί δεκαετίες, τον αγώνα εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης και αυτόν εναντίον της κλιματικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα δύο μέρη φάνηκαν να υποβαθμίζουν τις αποκλίσεις στις προσεγγίσεις τους, όπως στη νέα πολιτική για τις εκδόσεις κατηγορούμενων που θέλει να εφαρμόσει ο πρόεδρος Πέτρο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε πως οι εκδόσεις είναι μέρος «των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας» για την αντιμετώπιση των narcos, πάντως σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ και η Κολομβία θα «συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος